Menu

Fent El Gamba | Miércoles, 11 Diciembre 2019 20:18

Un thriller ucrònic que relata la societat valenciana dels darrers 100 anys

Un thriller ucrònic que relata la societat valenciana dels darrers 100 anys

L’escriptor valencià Guillermo Colomer presenta la novel·la, L’últim dels valencians, guardonada amb el Premi Lletraferit de Novel·la 2019.

En el seu clàssic de 1962, Nosaltres, els valencians, l’assagista Joan Fuster reclamava “un bon polític, hàbil i convincent, que hauria arrossegat el poble valencià a un destí més digne”. L’escriptor Guillermo Colomer (Alzira, 1966) imagina en la seua recent novel·la, L’últim dels valencians, guardonada amb el Premi Lletraferit de Novel·la 2019, què hauria passat si algú haguera estat capaç de liderar la dreta valenciana cap a posicions valencianistes i que tancaren el conflicte identitari obert en el procés d’impàs cap a la democràcia. És el que planteja la seua narració, que esdevé un thriller ucrònic que conjuga tensions familiars, eròtiques, polítiques i històriques en un crescendo difícilment oblidable.

En concret, la novel·la relata la història dels Daràs, una potentada família tarongera de Carcaixent, que, després de superar les calamitats de la Guerra Civil i les reticències del franquisme contra els antics afiliats de la Dreta Regional Valenciana,s’instal·la en els engranatges de la burgesia financera de la ciutat de València. Així, els seus descendents seran protagonistes en primera línia de les disputes col·lectives que sacsejaran els valencians durant el període de la Transició fins que un dels seus membres, l’arquitecte Martí Joan Daràs, emergirà per a corregir els destins d’una societat submergida en segles d'inconsciència col·lectiva.

En tres grans actes corresponents als anys 30, els 70 i els 90, el text repassa la contemporaneïtat valenciana, fent desfilar personatges ben coneguts i d’altres ficcionats, que s’entrellacen per a crear una trama d’històries que manté el lector en constant tensió al llarg de les seues 528 pàgines. 

Sobre Guillermo Colomer

Guillermo Colomer (Alzira, 1966) és llicenciat en Dret per la Universitat de València, notari, registrador de la propietat i escriptor. Col·laborador del diari Valencia Económica, on ha publicat articles d’opinió, és també autor de la novel·la Circa Sucronem (Denes, 2012) i dels contes Un músic de pel·lícula i Sabeu què és un emprenedor? (Reclam, 2019). L’últim dels valencians, amb què ha obtingut el Premi Lletraferit 2019, és el seu debut en la novel·la en valencià.

Sobre els premis Lletraferit

Es tracta de la segona edició d'estos reconeiximents literaris organitzats per Ediciones Plaza, Llibres de la Drassana i la revista Lletraferit. 

Comentarios

volver arriba