Instalar
Menu

Ns Management | Jueves, 25 Junio 2020 13:57

El dret a l’esport de la infància trans

El dret a l’esport de la infància trans

Amb motiu del dia de l'orgull gai, el pròxim 28 de juny, reproduim alguns articles vinculats amb les particularitats i problemes que est col·lectiu encara afronta al món de l'esport. Reproduïm ara este article del Col·lectiu Lambda fet amb motiu del Dia internacional contra la LGTBI fòbia en l'esport, el passat, 19 de febrer, que vol denunciar els problemes que pateixen els xiquets trans a l'hora de competir en la seua categoria.

En el Dia Internacional contra la LGTBI fòbia en l’Esport (19 de febrer), la Federación Estatal de Lesbianas, Gais, Trans y Bisexuales (FELGTB), la Agrupación Deportiva Ibérica LGTBI (ADI), i Deporte y Diversidad denuncien que, actualment, el dret de la infància i adolescència trans a accedir lliurement a la pràctica esportiva depén de la voluntat de les federacions esportives que decideixen arbitràriament si una persona pot competir o no en la categoria corresponent al seu gènere.

Les entitats expliquen que aquesta situació “origina escenaris tan absurds com que un menor no puga competir en la seua categoria a Castella i Lleó i sí que puga fer-ho en uns Jocs Olímpics”. En aquest sentit, denuncien que això “deriva de la falta de regulació estatal que origina que les persones trans tinguen més o menys drets en funció de la comunitat autònoma en la qual resideixen”.

I és que, tal com informen les entitats, actualment, existeixen diverses comunitats autònomes que manquen de lleis autonòmiques trans o LGTBI que garantisquen el dret de la infància i l’adolescència trans a accedir a la pràctica esportiva en funció de la seua identitat de gènere. “No obstant això, també hi ha altres territoris on sí que existeix aquesta regulació autonòmica i són les federacions esportives les que la incompleixen sistemàticament, com en el cas de Catalunya, on actualment s’està impedint fer esport a una xiqueta trans de 7 anys”, alerta.

Per aquest motiu, FELGTB, ADI i Deporte y Diversidad reclamen la necessitat urgent d’una llei estatal LGTBI que equipare els drets del col·lectiu en totes les comunitats autònomes i garantisca, entre altres aspectes, que les persones trans puguen accedir a les competicions esportives veient reconeguda la seua identitat de gènere.

Declaració Institucional de Deporte y Diversidad

Recordem que hui, 19 de febrero, es celebra el primer aniversari de l’aprovació del Congreso de los Diputados de la Declaración Institucional de Deporte y Diversidad. Entre altres, el text recull diversos aspectes en els quals segons FELGTB, ADI i Deporte y Diversidad “encara queda molt per avançar”. Aquests són: acabar amb qualsevol expressió de violència ja siga física o verbal en els espais esportius, especialment per qüestions relacionades amb la diversitat sexual i de gènere; equiparar el reconeixement públic i els premis de les dones esportistes respecte als homes i garantir la pràctica esportiva de les persones trans i intersexuals d’acord amb la seua identitat de gènere, protegint els seus drets i la seua intimitat, i vetlant especialment en l’esport d’elit per una reglamentació que assegure les condicions d’igualtat.

Recordem que les Heidis, l’equip de futbol femení de Lambda, obert a totes independentment de l’orientació sexual o l’edat o qualsevol altra característica personal, es reuneix per a entrenar els dimecres a les 19.30 hores.

Comentarios

volver arriba