Menu

Paraules d'esport | Jueves, 28 Febrero 2019 13:03

"Aücar"

"Aücar"

Les paraules d'esport d'aquesta semana són trinquet i aücar. Sabries dir que significa la paraula aücar i d'on prové?.

Aücar. Segons el "Vocabulari de futbol" de l'AVL, aücar és "recriminar, els assistents a un partit de futbol, amb murmuris, sorolls o crits (els jugadors, àrbitres, etc.)". Un exemple d'ús podria ser, "l'afició del València no va aücar al seu equip després de guanyar al Betis"- Este ús es pot aplicar també a altres esports en que la gent assistent puga fer-ho. Encara que desgraciadament es dóna molt més en el futbol.

Al diccionari de l'AVL, apareixen dos definicions: la primera és "fer aücs" i la segona és "esbroncar, fer crits (a algú) com a burla o escarni per fer-lo fugir". Per la segua banda Al DCVB, tenim 7 definicions d'aquesta paraula, que s'escriu amb "h" (ahucar), de les quals 6 també fan referència a fer crits. La definició prové dels crits que fan els caçadors als gossos per a que córreguen darrere de la presa, o dels crits que feien els pastors als cans per fer-los arreplegar les ovelles.

Pel que fa a l'etimologia de la paraula, aücar prové d'un verb onomatopeic huccare, que té formes parentes en quasi totes les llengües eslaves, germàniques i romàniques. Se li atribueix com a probable un origen germànic, que fa referència a l'òliba i que originàriament devia significar "cridar com una òliba", però no sembla que s'ha trobat un origen clar sobre aquesta paraula.

(*) Acadèmia Valenciana de la llengua (Ed.) (2008). Vocabulari de futbol.

 Pots escoltar la secció de "Paraules d'esport" a Nostresport Ràdio, en el programa "Ponte las Zapatillas" del 27/02/2019. A partir del minut 40.40

Vídeo

Comentarios

volver arriba