Logo
Imprimir esta página
Paraules d'esport | Martes, 12 Marzo 2019 10:27

"Fartera"

"Fartera"

Coneixes el significat de la paraula "fartera"?. Sabries dir que context podríem usar-la en el món de l'esport?

"Fartera". Segons el "Vocabulari del joc de pilota" de l'AVL, un o una fartera és un "jugador o jugadora que no deixa jugar els altres components de l'equip per l'afany de fer-ho tot". Tot i que al vocabulari no apareix un sinònim concret, podem afirmar que fartera seria sinònim del castellanisme col·loquial "chupón", paraula que, en la llengua veïna, és aplicable als esports d'equip amb pilota, com el futbol o el bàsquet.

Pel que fa al seu significat fora de l'esport, fartera pot actuar com a substantiu i també com a adjectiu. Quan és un substantiu, fartera significada "fartada", que és una menjada excessiva. Per exemple, "li agrada molt la fartera". En canvi, quan s'utilitza com a adjectiu, fartera té el significat de "fartó": este xiquet és un fartera.

Etimològicament, fartar deriva del llatí "fartum", que és el participi passat de "farcire", que significava "omplir, farcir"

(*) Acadèmia Valenciana de la llengua (Ed.) (2010). Vocabulari del joc de pilota.

Pots escoltar la secció de "Paraules d'esport" a Nostresport Radio, en el programa "Ponte las zapatillas" del 6/3/2019, a partir del minut 24.

 

Vídeo

Comentarios

Lo último de JL Silvestre

Template Design © Joomla Templates GavickPro. All rights reserved.