Menu

Paraules d'esport | Martes, 02 Abril 2019 13:13

"Empenya"

"Empenya"

Estem mirant un partit de futbol amb els amics i sentim, "que mal ha xutat, li ha donat amb l'empenya", ¿saps a que es pot referir?

Empenya. Segons el "Vocabulari de futbol" (1), l'empenya és la "part superior del peu amb la qual es colpeja el baló amb més precisió que pegant-li de punta". Un eixemple d'us sería: "el xut amb l'empenya de Rodrigo va entrar per tot l'escaire". En castellà es diria "empeine".

Al diccionari normatiu valencià (2) trobem dues accepcions, una d'anatomia, part superior del peu corresponent al metatars,  i una que fa referència al calcer, part principal de la sabata que cobrix el peu i que va cosida o clavada a la sola. 

Un dels usos que més s'utilitza de forma incorrecta i que hem incorporat del castellà és el de "insistir con tesón en algo".

Etimològicament procedeix del francés "empeigne".

 

(1) Acadèmia Valenciana de la llengua (2008). Vocabulari de futbol. València. Edita Publicacións de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

(2) Acadèmia Valenciana de la Llengua (2016). Diccionari Normatiu Valencià . València. Edita Publicacións de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

 

Pots escoltar la secció de "Paraules d'esport" a Nostresport Radio, en el programa "Ponte las zapatillas" del 27/3/2019, a partir del minut 54.

Vídeo

Comentarios

volver arriba