Menu

Paraules d'esport | Martes, 02 Abril 2019 13:37

"Gambada"

"Gambada"

Les paraules d'esport de la setmana passada van ser empenya i gambada. Saps quin és el seu significat i d'on provenen?

Gambada. Segons el "Vocabulari de futbol" (1) , una gambada és una "camallada". Una camallada vindria definida al Diccionari Normatiu Valencià (2) com un "pas llarg o moviment exagerat de les cames". Per exemple: "en quatre gambades es va plantar en la porteria rival". El equivalent en castellà sería "zancada"

Segons el Diccionari Català-Valencià-Balear, a part d'aquesta accepció, una gambada seria també "una pescada grossa de gambes".

Etimològicament, gambada prové de gamba, i gamba prové de l'italià "gamba", que significa cama. En canvi, el nom del crustaci "gamba" prové del grec "cambarus", que significa Llagosta. 

(1) Acadèmia Valenciana de la llengua (2008). Vocabulari de futbol. València. Edita Publicacións de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

(2) Acadèmia Valenciana de la Llengua (2016). Diccionari Normatiu Valencià . València. Edita Publicacións de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

 

Pots escoltar la secció de "Paraules d'esport" a Nostresport Radio, en el programa "Ponte las zapatillas" del 27/3/2019, a partir del minut 54.

 

Vídeo

Comentarios

volver arriba