Menu

Paraules d'esport | Jueves, 04 Abril 2019 13:27

"Misto"

"Misto"

La paraula "misto" seria l'equivalent en castellà a "cerilla", no obstant podem sabries usar-la també en el món de l'esport, en futbol i billar entre altes...sabries dir com?

Misto: La paraula misto segons el Diccionari Normatiu Valencià (1) seria una "tija curta i fina de fusta, de cera o d'una altra matèria combustible que porta una cabota de mixtura inflamable per simple fricció sobre una superfície adequada", el que en castellà diríem "cerilla". No obstant en valencià, a diferència del castellà també podem emprar-la al món de l'esport, anomenant a un "xut defectuós en què el jugador dóna un colp tangencial i el baló recorre una distància molt curta(2) .

Encara tindríem altres possibilitats d'ús esportiu, amb l'expressió "Fer mistos", que vindria definit al Diccionari Català-Valencià-Balear com "entre jugadors de billar, fer una percussió deficient del tac sobre la bola, siga per poca habilitat del jugador, siga per excessiva o deficient càrrega de guix a la punta del tac".

En general "fer mistos", o "fer un misto" seria als esports en què intervé una pilota, tocar-la malament, d'esquitllada. [Optimot]

Etimològicament és una paraula curiosa, ja que provindria del castellà "mixto".

(1) Acadèmia Valenciana de la Llengua (2016). Diccionari Normatiu Valencià . València. Edita Publicacións de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

(2) Acadèmia Valenciana de la llengua (2008). Vocabulari de futbol. València. Edita Publicacións de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

 

Pots escoltar la secció "Paraules d'esport" al programa Ponte las zapatillas, de Nostresport Radio a partir del minut 38:30

Vídeo

Comentarios

volver arriba