Menu

Paraules d'esport | Jueves, 11 Abril 2019 13:10

"Cadafal"

"Cadafal"

Les paraules d'esport d'aquesta semana són cadafal i trencacoll. Coneixes el seu significat i en quin esport s'utilitzen?

Cadafal. Segons el "Vocabulari del joc de pilota" (*) de l'Acadèmia Valenciana de la LLengua, un cadafal és, en les modalitats de carrer, graderia on s'assenten els espectadors, que se sol emplaar després de la línia de falta, en la part del rest. També és la galeria del trinquet. Per exemple, als pobles on no hi ha trinquet i que es juga al carrer, sempre es munta un cadafal.
Al DCVB trobem 5 accepcions, que són les següents: 1.  Bastida de fustes que es posava damunt les torres i murs per amagar-s'hi els defensors d'una plaça; 2. Plataforma de taulons elevada en un lloc públic per estar-hi els personatges principals o els espectadors d'un acte solemne; 3. Plataforma on es feien les execucions de pena capital; 4. Túmul funerari elevat o sumptuós; i 5. Plataforma de posts amb les parets laterals de sarja pintada amb escenes humorístiques, damunt la qual es planta la falla de Sant Josep. totes aquestes accepcions tenen en comú la idea d'una certa d'altura sobre una superficie.
Etimològicament prové del llatí "catafalcum" i a penes ha tingut canvis.

(*) Academia valenciana de la llengua. (Ed. 2010) Vocabulari del joc de pilota.

Pots escoltar la secció "Paraules d'esport" al programa Ponte las zapatillas, de Nostresport Radio, a partir del minut 43:45

Vídeo

Comentarios

volver arriba