Menu

Paraules d'esport | Miércoles, 29 Mayo 2019 12:25

Tripijoc

Tripijoc

El València CF s'ha vist embolicat en la polèmica entorn de la investigació per un possible frau en el partit entre el Real Valladolid i València CF corresponent a l'última jornada de lliga. El València va véncer 2-0 als val·lisoletans i aconseguia la seua classificació per a la Champions. Amb motiu d'aquesta sospita el València ha emés un comunicat en el qual assegure no tindre res a veure amb dita "tripijoc". Explorarem aquesta paraula.

Tripijoc: La paraula vindria definida segons el Diccionari Normatiu Valencià (1) tindria com significat “Embolic, situació complicada”, o en la seua segona accepció “maniobra, activitat poc neta per a aconseguir un objectiu determinat". Seria l'equivalent en castellà a la paraula "amaño".

És en este context en que podem veure el següent exemple d'ús corresponent al comunicat del València CF del dimarts 28/05: "Davant les notícies aparegudes este dimarts en relació a la presumpta implicació de jugadors i dirigents d'altres clubs en apostes il·legals relacionades amb suposats tripijocs de partits, el València CF, com a entitat absolutament aliena a este assumpte, desitja advertir públicament que emprendrà les mesures legals oportunes, amb les conseqüències que d'això es deriven, contra tot aquell que difonga qualsevol rumor o notícia infundada que tracte de relacionar al nostre club amb el referit tema".

La formació d'esta paraula és prou curiosa, ja que ve de l'evolució de trep-i-joc, que vindria del  la combinació de trep (de l'antic "trepar",saltar) i joc.

(1) Acadèmia Valenciana de la Llengua (2016). Diccionari Normatiu Valencià . València. Edita Publicacións de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Pots escoltar la secció "Paraules d'esport" al programa Ponte las zapatillas, de Nostresport Radio, a partir del minut 36'57:

Vídeo

Comentarios

volver arriba