Menu

Paraules d'esport | Miércoles, 04 Diciembre 2019 23:10

Elit

Elit

L'esport és saludable i recomanable per a tots, però malauradament no tots podem destacar i aconseguir les proeses dels millors esportistes, per això, en el món de l'esport emprem la paraula elit per a referir-nos a un grup reduït d'esportistes que destaquen per les seues capacitats i èxits sobre els altres. Parem atenció a esta paraula, elit

La paraula elit [elít] vindria definida al Diccionari Normatiu Valencià (1) com un "grup social minoritari privilegiat culturalment, políticament o econòmicament". Així podem parlar de l'elit intel·lectual, o com el nostre cas l'elit esportiva, els atletes d'elit, l'elit del futbol mundial, etc.

Vegem alguns exemples d'ús:

"Marató València presenta el seu millor planter elit per a aconseguir el Top 5 mundial de circuits més ràpids"

 

Així, podríem dir que l'atleta ugandés Joshua Cheptegei forma part de l'elit dels millors corredors del món perquè ha batut en València el rècord de món de 10 K.

 

Cal destacar que la paraula elit és AGUDA, per tant diguem i escrivim elit, no èlit, cas en el qual portaria accent i seria una paraula plana.

Derivat del substantiu elit podem trobar elitista, que seria invariable respecte al gènere, o en la seua forma elitiste-acom substantiu com la "persona que és partidària de l'elitisme", o com adjectius com "la persona que practica o afavoreix l'elitsime o que deriva de l'elitsime o hi té relació".

L'elitisme seria per tant la "doctrina que defén l'existència d'elits o minories selectes en la societat", o, en la seua segona accepció "la consciència de constituir una elit o de formar-ne part" (1)

Etimològicament la paraula prové del francés "élite".

(1) Acadèmia Valenciana de la Llengua (2016). Diccionari Normatiu Valencià . València. Edita Publicacions de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Pots escoltar la secció "Paraules d'esport" a partir del minut 42:55  del programa "nostresport" del 27/11/2019 de "Nostresport Ràdio"

¡¡¡¡NOVETAT!!!! Ara també pots escoltar el spotify, clic ací.

 

Comentarios

volver arriba