Menu

Fent El Gamba | Viernes, 13 Septiembre 2019 10:57

La Fúmiga: "Cantem en valencià perquè pensem en valencià"

La Fúmiga: "Cantem en valencià perquè pensem en valencià"
Parlem amb Artur Martínez, vocalista de La Fúmiga, per conéixer una miqueta més este grup alzireny que ens porta cançons en valencià d'estils tan diversos com el rock, ska, música llatina, arrels valencians o sons de l'est d'Europa, però sempre amb una perspectiva festiva i divertida que els converteix en perfectes per a disfrutar en directe.
P. Primer que res, ens agradaria conéixer-vos una miqueta més, veniu d’Alzira i sou una banda que li doneu, segons el vostre perfil de fb, al ska punk, balcànica, llatí…. Com definiríeu el vostre estil de música?

Sonarà a tòpic però certament no som un grup d'un sol estil. Bevem de moltes referències musicals i ens agrada provar-nos en diferents maneres de sentir i interpretar la música. Al cap i a la fi, el que més ens defineix és la música festiva, allò que ens fa moure'ns a nosaltres i a la nostra gent.

"Entenem la música des d'una concepció alegre i mediterrània i això es fa possible amb molts estils on ens sentim còmodes i on aconseguim allò que volem".

P. Per què el nom de La Fúmiga? I quins sous els components?

Com sempre diem, ens agradava el concepte de fumigar amb música. Arribar amb la nostra motxilla i impregnar tot amb la nostra filosofia. Som una banda de 14 components on es trasllada la nostra energia de dalt a baix i que el públic ens torna cada dia més.

P. Ara que ja vos coneixem una miqueta més conteu mos, quins són els inicis de la banda?, ¿quines són les vostres referències i quina ha sigut la vostra trajectòria musical?

La banda es reuneix per primera vegada cap al 2012 però amb una intenció diferente del que som hui. Venim d'una formació de carrer i això parla molt de les nostres característiques diferenciadores. Però és a l'any 2015 quan decidim convertir tota eixa energia del carrer i portar-la als escenaris. Des d'eixe moment el grup creix en eixa direcció i a dia de hui seguim treballant per professionalitzar i ordenar tot allò que necessitem per a arribar on volem.


P. Els instruments de vent i la percussió són molt presents en les vostres cançons i s'assembla a altres bandes de l'est d'Europa ...
El fenomen de La Fúmiga és similar al que passà fa un temps a l'est d'Europa amb la música balcànica i a les brass bands d'arreu del món. Creiem que la cultura de banda i la instrumentació de vent-metall (majoritàriament) és identitària del nostre País Valencià i que té un espai al circuit de música alternativa.


P. No obstant també teniu temes amb l'estil i ritmes del que podríem anomenar la música llatina actual, encara que cantats en valencià.
Sempre parlem de música festiva amb un aire mediterrani. Crec que ens identifiquem molt amb eixa etiqueta de músics de carrer que generen un espectacle d'escenari amb totes les característiques pròpies. 


P. Parlem de cantar en valencià, és més difícil per un grup obrir-se camí si canta en la nostra llengua?

Cantem en valencià perquè pensem en valencià, perquè parlem en valencià i perquè per a fer música, allò més natural per a nosaltres és fer-la en la nostra llengua. No vol dir això que algun dia no ens provem en altres llengües. Però la nostra essència és la naturalitat de fer música tal i com vivim les nostres vides, i això és en valencià.


- Cal més música en valencià?

No som ningú per dir que és el que cal o no. El nostre punt de vista és que seguir fent música en valencià fa que la nostra llengua es mantinga viva. Som un grup xicotet que sols acaba de començar, però si serveix per a normalitzar l'ús de la nostra llengua ja podem dormir tranquils.

És un orgull per a nosaltres escoltar a gent que ens diu que aprèn valencià amb La Fúmiga, ens emociona això.


P. Vos definiu com una banda amb directes “potents”, estem vivint un escatit de festivals, és positiu per la música en directe o hem arribat a una bombolla?

Crec que el boom dels festivals respon a una demanda del públic. L'oci que gira entorn de la música genera moltes més coses bones que dolentes. En aquests moments l'oferta de concerts és molt més diversa i això fa que tot un sector no deixe de créixer. Llarga vida als festivals però sense oblidar les places dels pobles, les festes majors, els casals populars...P. Què espereu del públic en els vostres concerts i, què poden esperar ells?

Nosaltres sempre rebem una resposta per damunt de l'esperada del nostre públic. Als que ja ens coneixen els demanem que disfruten de cada concert, als que venen a molts concerts d'una mateixa gira els demanem que no es cansen de nosaltres i als que no ens han vist mai els demanem que ho proven i que ens conten com ho han passat. Per a nosaltres el feedback amb el nostre públic és essencial i ens agrada passar una estona després dels concerts amb la gent que ve a contar-nos. Qualsevol opinió és valuosa per a seguir millorant i el públic és qui diu cap a on anem, sempre que mantenim la nostra essència. De moment el públic i nosaltres portem el mateix camí, així que estem molt agraïts i orgullosos del que fem.

P. Cap a on va La Fúmiga?, quins sons els vostres pròxims projectes?   

El nostre projecte més pròxim és la presentació del nostre primer treball físic. Hem estat 2 anys provant-nos a nosaltres mateixa i rebent la resposta de la nostra gent. Amb una cançó cada 2 mesos, que fera créixer el projecte de manera pausada i sense grans pretensions. A hores d'ara el que volem és completar el nostre primer treball i sentir-nos orgullosos de la feina ben feta, rodar-lo per allà on ens vulguen escoltar i seguir treballant en el que per a nosaltres és el més important: el directe i la comunió amb la nostra gent. De moment tot va per damunt de les nostres expectatives, però ens queda molta feina per fer i tenim una capacitat de treball i una il·lusió que esperem ens porte a molts llocs, a conéixer a molts amics i amigues i a seguir creixent com a grup i com a persones en esta experiència vital que encara ens costa creure.

Vídeo

Galería de imágenes

Comentarios

volver arriba