Instalar
Menu

Fent El Gamba | Viernes, 29 Mayo 2020 18:33

València arranca la temporada de platges 2020. Coneix ací el dispositiu

El vicealcalde, Sergi Campillo, ha apel·lat a la «responsabilitat i sentit comú de la ciutadania» en l'ús de les zones de bany de la ciutat.

Fotos: Ajuntament de València Fotos: Ajuntament de València

La Junta de Govern Local ha aprovat este divendres el Pla de contingència i el dispositiu especial Platges 2020, una planificació de serveis i pautes sobre l'ús de les platges urbanes de València, que enguany està marcat per les obligacions que imposen l'estat d'alarma per pandèmia de COVID-19 i les fases de desescalada. El vicealcalde i portaveu municipal, Sergi Campillo, ha donat a conéixer els detalls del pla especial, i ha instat la ciutadania a «fer ús de les platges amb responsabilitat i sentit comú, pel bé de totes les persones».

Des de l'Ajuntament s'ha establit l'operatiu de la campanya d'estiu a les platges que, com tots els anys, coordina les competències de les regidories de Platges, Sanitat, Cicle Integral de l'Aigua, Protecció Ciutadana i Recollida de Residus i Neteja d'Espais Urbans. «Després de l'anunci del Govern que tota la Comunitat Valenciana entrarà el dilluns en la fase 2 de la desescalada i, per tant, ja es permetrà el bany i l'ús públic de les platges, cal recordar que encara estem immersos en una pandèmia per COVID-19. Encara que és veritat que les dades són positives i que això ens ha permés passar de fase, hem de continuar insistint en la responsabilitat i sentit comú», ha subratllat el vicealcalde.

«És important que cada persona es faça responsable i adopte mesures d'autoprotecció: no hi ha policia suficient per a poder controlar tots els comportaments, per tant allò més important són les mesures d'autoprotecció i el sentit comú».

Campillo ha subratllat que «enguany és una campanya especial, i el contingent s'ha hagut d'adaptar a les especificacions que ha marcat el Govern central i a la fase en la qual estem i estarem a cada moment». Cal tindre en compte que la ciutat de València té 19 km de platges, algunes d'elles com Les Arenes, que són molt extenses, la qual cosa exigeix un dispositiu concorde a estes característiques.

  

EIXIDES I ENTRADES SEPARADES I DISTÀNCIA SOCIAL 

Les mesures adoptades per l'Ajuntament per a contribuir a la seguretat de les persones usuàries inclouen l'adequació de doble accessos d'entrada i d'eixida, amb passarel·les dobles a les platges urbanes del Nord, l'increment del personal d'atenció sanitària i socorristes, així com de neteja, i l'operatiu especial de vigilància policial.

En el cas dels accessos a les platges del Sud, el vicealcalde Sergi Campillo ha recordat que, atés que formen part de l'àmbit del Parc Natural de l’Albufera i no tenen les mateixes infraestructures que les del nord, les quals estan delimitades per un muret amb uns accessos més concrets i amb una major concurrència, en les del Sud es manté l'amplitud d'accés, però les papereres se situen fora, en les àrees d'entrada i eixida, per a respectar l'estatus natural, i evitar el focus de contaminació que suposen les papereres i contenidors per a la fauna local, especialment els ocells en períodes de nidificació; per això, les persones usuàries hauran de fer-se responsables dels seus residus.

La temporada 2020 d'estiu a les platges de València s'estendrà entre l'1 de juny i el 15 de setembre. Una de les novetats de l'ús de les platges enguany ve marcada per l'exigència de distanciament social, com a mesura preventiva dels contagis. Tal com estableix el dispositiu, la distància mínima permesa entre hamaques serà de 2 metres, entre eixos d'ombrel·les haurà de ser d'un mínim de 4 metres, i la distància d'usuaris fins a la riba, de 6 metres, ha explicat Campillo.

El servei de Socorrisme i Vigilància a les platges, que l'Ajuntament duu a terme en coordinació amb Creu Roja Espanyola suma enguany com a novetat la funció d'informació i control de les persones usuàries a partir del dilluns que ve. S'ha previst la incorporació d'un equip addicional de 25 informadors a peu de platja, que es dedicaran a esta funció, assistits per la cartelleria que ja s'ha instal·lat en les entrades i zones d'accés (amb recordatoris de les normes d'autoprotecció). A això se sumarà l'habitual dispositiu de la Policia Local, d'agents i vehicles de suport que, a la prevenció i persecució d'activitats delictives, aunarà la vigilància del compliment de les normes de seguretat davant la pandèmia.

Finalment, el contingent de neteja estarà integrat per un equip de 22 persones, que es veurà reforçat amb 5 més (fins a un total de 27) durant els mesos de juliol i agost. Això suposa un cost total de 690.000 € (prop de 80.000 € d'ells, en labors específiques de neteja i desinfecció per la COVID-19). L'operatiu inclou la presència d'operaris amb motxilla en tasques de desinfecció de papereres. 

CARTELLERIA INFORMATIVA A LES PLATGES

Durant el matí de hui, el delegat de Platges, Giuseppe Grezzi, ha visitat les platges urbanes de la ciutat per tal de comprovar l'inici de la instal·lació de la cartelleria informativa.

 

El regidor ha explicat que «les noves incorporacions del servei especial de protecció de Creu Roja han participat hui en una sessió en la seu d'esta ONG junt amb la Policia Local de València, de caràcter formatiu sobre la seua missió d'informació i sensibilització sobre les mesures higienicosanitàries, assessorament sobre procediments, mesures d'autoprotecció i recomanacions sanitàries segons cada moment de la crisi sanitària i a l'entorn de les platges». Les persones que treballaran a les platges en esta tasca procedeixen del Pla d'Ocupació de Creu Roja, dirigit a col·lectius vulnerables, ha explicat Grezzi. Les noves incorporacions tenen formació sociosanitària i comunicació, i es troben en situació de desocupació amb vulnerabilitat addicional. 

 El delegat de Platges ha assegurat que des del Servei s'està,

«treballant a contrarellotge per a poder obrir totes les platges de València el dilluns en condicions de seguretat, i llançar els missatges de tranquil·litat a la ciutadania, amb informació al detall de les pautes que s'han de seguir per a poder gaudir de la platja i evitar els contagis». 

 El regidor Giuseppe Grezzi ha assenyalat que «en estos moments, les aigües tenen una qualitat òptima, segons les últimes anàlisis realitzades per la Conselleria».   

CONTROL DE LA POLICIA LOCAL AMB DRONS I QUADS 

Per la seua banda, la Policia Local de València recorrerà també a la Unitat de Drons en les platges per tal d’evitar aglomeracions que puguen comprometre la salut de les persones. El dispositiu en platges que va començar a iniciar-se dilluns passat -25 de maig- compta amb agents de la 7a i 2a Unitats de Districte, així com agents de la Unitat de Convivència i Seguretat en el Passeig Marítim, i reforços de la 6a Unitat de Districte. De la mateixa manera, també es vigilarà i controlarà tot el litoral a través dels vehicles especialitzats en recorregut d’arena, els quads.

La Policia Local ha advertit que se sancionarà qualsevol comportament que infringisca les mesures sanitàries decretades pel Govern d’Espanya, amb l’objectiu de garantir al màxim la protecció de la població davant la pandèmia pel coronavirus. Precisament, i prèviament a este dispositiu especial de platges, la Policia Local ha previst ja un dispositiu per a este cap de setmana que comptarà amb vora 400 agents. Entre les seues tasques, hi haurà el control del compliment de les mesures de seguretat en les terrasses de bars i restaurants.

Vídeo

Comentarios

volver arriba