Menu

Fent El Gamba | Miércoles, 11 Noviembre 2020 18:24

Smoking Souls, guanyadors amb tres guardons dels Premis Ovidi Montllor

Smoking Souls, guanyadors amb tres guardons dels Premis Ovidi Montllor

L'edició 2020 dels premis Ovidi Montllor va tindre lloc al teatre Calderon d'Alcoi amb els pegolins de Smoking Souls com protagonistes en rebre 3 guardons.

En un ambient de serenitat i d’alegria continguda per la necessitat de respectar les mesures contra la pandèmia, s’ha celebrat al Teatre Calderón d’Alcoi la festa de lliurament dels Premis Ovidi Montllor a la Música en Valencià.

A l’escenari, set dones, músiques d’Alcoi i comarca, han donat la benvinguda als assistents interpretant l’Homenatge a Teresa, la gran cançó de l’Ovidi dedicada a una dona que va embogir pels efectes de la guerra. Les intèrprets - Alba Terol, de Tito Pontet; Zazy, de Zeta A; Gema Vañó, Gem; Lídia, de Júlia; Montse, Teresa, i Maria, d'Esir- s’han mantingut a l’escenari durant tota la cerimònia i han interpretat també les cançons Perquè Vull, Tot esperant Ulisses i La fera ferotge.

La periodista Amàlia Garrigós ha donat el tret de sortida de la celebració amb un emotiu discurs en què ha recordat el darrer homenatge a l’Ovidi, en aquell mateix teatre, uns mesos abans de la seua mort, i en què també va participar com a presentadora. Allà acudiren Raimon, Pi de la Serra, Joan Manuel Serrat, Al tall i Lluís Miquel entre altres. Tot seguit ha començat el lliurament de premis.

Els premiats per a cadascuna de les categories són:

MILLOR DISC DE GRUP REVELACIÓ

Tenda, del grup Tenda, 

2019, Autoedició

MILLOR LLETRA

"Adéu amic", Néstor Mir, 

Un immens i infinit continent, Malatesta Records

MILLOR CANÇÓ

"Kintsugi", Pau Alabajos, 

Les hores mortes, RGB Suports

MILLOR  PRODUCCIÓ  I/O ARRANJAMENTS

Smoking Souls, Translúcid, Propaganda pel Fet!

MILLOR DISSENY

 Helga Pérez, per 

 Translúcid de Smoking Souls, 

Propaganda pel Fet!

MILLOR VIDEOCLIP

Mònica Llop per 

“Passatgers” de Gem

MILLOR VERSIÓ D'OVIDI MONTLLOR

 Ofèlia, "Tot esperant Ulisses"

MILLOR CANÇÓ EN CONFINAMENT

"Mans de cel", VerdCel

MILLOR DISC DE CANÇÓ

Mireia Vives i Borja Penalba, Cançons de fer camí, 

  • Bureo Músiques

MILLOR DISC DE ROCK

Smoking Souls, Translúcid, Propaganda pel   Fet!

MILLOR DISC DE HIP HOP I   ELECTRÒNICA

Black Fang, A foc lent, 

Ànima Records

MILLOR DISC DE MESTISSATGE

La Fúmiga, Espremedors, 

Halley Supernova

MILLOR DISC DE POP

Atlàntic, Volem els ponts, 

2020, Autoedició

MILLOR DISC DE FOLK

Marala, A trenc d'alba, 

2020, U98 Music

El grup Smoking Souls, amb tres premis, han sigut els guanyadors indiscutibles d’enguany. 

El músic d’Algemesí Àlvar Carpi ha estat l’encarregat de glosar el per què del premi al Suport a la música en Valencià per a la Casa Cantonera, la qual va néixer fa més de deu anys a Algemesí. És una casa al bell mig del poble. Tot va començar  quan decidiren fer un concert de Dani Miquel per als més menuts. A partir d’aquell moment, s’adonaren que podien dur endavant altres projectes. I així va començar tot. Més de 170 projectes musicals s’han presentat en aquella casa. I és important  dir que quasi tots els músics que han passat pel corral de la Cantonera han sol·licitat anar-hi.  com diu JoanRa Estellés: No puc definir-ho en paraules, és pura màgia, la voluntat de voler vindre per part dels artistes i un públic lliurat a viure una experiència única, servida en taula xicoteta, a foc lent, amb molta estima i cura.

El primer moment emotiu de la gala ha estat quan s’ha recordat la figura d’Isabel-Clara Simó, la gran escriptora filla d’Alcoi i gran amiga d’Ovidi. S’ha projectat un fragment de l’entrevista que Silvia Cópulo li va fer al programa El Divan en què el seu amic, el pintor Toni Miró, li dedicava un poema. 

El president de les Corts valencianes, Enric Morera, ha elogiat el treball artístic i la trajectòria de Francesc Pi de la Serra, tot insistint en la seua originalitat i mordacitat. Ha aprofitat el seu parlament per encoratjar els músics valencians a persistir en el treball per mitjà del Col·lectiu Ovidi Montllor, mantenir viva la flama del seu mestratge i continuar fent molta i bona música en valencià. Ha recordat que ell no ha faltat a cap de les quinze edicions dels Premis Ovidi tot mostrant així el seu suport.

El sociòleg i músic Rafa Xambó ha estat l’encarregat de denunciar la injustícia que pateix Jordi Cuixart a mans del sistema judicial espanyol i la criminalització del dret a la protesta que comporta. Així mateix, ha afirmat que “La llibertat d’expressió, la llibertat de creació, els drets humans, estan amenaçats. I que Jordi Cuixart siga a la presó des de fa més de tres anys és una prova ben evident de l’atac a la democràcia que impulsen des de les instàncies més altes del sistema judicial espanyol. Les llibertats de totes i tots perillen, les de les artistes de tota mena i condició, les de les activistes socials i culturals i les de qualsevol que s’atrevisca a alçar la veu davant d’aquest estat de coses”.

Tot seguit, s’ha escoltat un audio d’agraiment del mateix Jordi Cuixart en que ha destacat que l’Ovidi és un referent de llibertat per a generacions senceres i també per als Països Catalans. Sense la cultura no ens en sortirem i el món seria molt pitjor. Ovidi, a les nits de fred en una cel·la no saps pas com una bona “samarreta” empeny a seguir lluitant. Lluitar per la cultura, per la llibertat, per tu, per tots els Ovidis inconformistes, somiadors, artistes, murris... sensibles, homes i dones lliures dels Països Catalans. T’imagino compartint filà amb una altra alcoiana la Isabel-Clara.Com trobem a faltar el vostre compromís! I amb cada cançó ens diem que sí, que volem viure desacomplexadament la nostra carta de naturalesa. Per això ho tornarem a fer les vegades que faci falta i les que ens doni la gana. Perquè és la millor manera de protegir la llibertat d’expressió. Visca l’Ovidi. Sempre endavant. “Arribarà el matí que el plor serà d’alegria, només per aquest fruit, jo donaria la vida”. Una abraçada a tots ben forta i visca els Països Catalans. Moltes gràcies. Borja Penalba ha recollit el premi en el seu nom.

Finalment, el president del COM, Manuel Miralles, ha fet el discurs de comiat tot dient que:

“Aquesta edició és especial per diverses raons. És la quinzena edició dels premis. No ha sigut gens fàcil fer-ne quinze edicions. Fa vint-i-cinc anys que Ovidi començà les vacances i els premis es celebren al seu poble, la qual cosa, des del COM,  sempre hem volgut fer.També és especial perquè es celebra en l’any Ohvidi, impulsat des del COM amb el suport de l’IVC per potenciar la figura de l’Ovidi i que compta amb un seguit de concerts.La pandèmia ens ha marcat la vida aquest any, dificultant tota la nostra activitat. Aquest 2020, també ens està posant posat a prova a tots, i els més desafavorits ho estan passant mol malament.  La música en valencià que pateix una endèmica situació en precari, no és una excepció.

Així i tot, la producció d’enguany ha estat de rècord: 195 produccions. Increïble i admirable.De més a més, també hem sigut capaços de produir en confinament 44 vídeos de versions d’Ovidi. La vitalitat que es viu al panorama de la música en valencià no para de créixer i te futur.I el premi a la trajectòria d’enguany hem volgut que fóra per a l’admirat Quico Pi de la Serra, gran amic de l’Ovidi i, com ell, crític, compromès i digne.I perquè hi ha premi a la  de millor versió de l’Ovidi. I pel reconeixement, just i solidari a Jordi Cuixart i al treball d’Omnium Cultural

La pandèmia ha agreujat encara més el pou de precarietat de la cultura. La situació que diuen «normal» ja era dramàtica, ara és terrorífica. Sense actuacions, sense treball, sense sou per sobreviure dignament.

També ha provocat l'aflorament d’un un allau de cultura popular, diversa, creativa, viva i participativa, amb ganes de compartir, que s’ha trobat desemparada per la impossibilitat del directe i l’ús de l’espai públic, cosa absolutament necessària en la música popular: se'ns ha considerat prescindibles, hem deixat d’actuar per al públic, ens hem quedat sense treball.

Per això citant a l’Ovidi, irònic i mordaç:

Ja no ens alimenten molles
ja volem el pa sencer

la vostra raó es va desfent

la nostra és força creixent

les molles volen al vent

No volem tornar a un mon que empresona a Jordi Cuixart i exonera a corruptes.

No volem tornar a un món on les desigualtats creixen cada vegada a més velocitat

No volem un món on la violència d’ultradreta governe  la nostra convivència

No volem tornar a un mon on la nostra cultura siga moneda de canvi 

No volem tornar a un mon on la nostra llengua siga maltractada.

No, diguen no, nosaltres no som d’eixe mon.

Bo, i ja acabe. Felicitem els guanyadors i finalistes i totes les companyes i companys que han presentat treballs enguany. Sou magnífics, i cada vegada més. Agrair de nou a la ciutat d’Alcoi per l’acollida i suport als Premis, a les autoritats que ens acompanyen i ens ajuden, i a tots vosaltres per compartir la festa amb nosaltres.

Comentarios

volver arriba