Menu

Fent El Gamba | Domingo, 28 Febrero 2021 19:57

La Universitat presenta una exposició sobre el 80 aniversari de la publicació ‘El Turista Fallero’

La Universitat presenta una exposició sobre el 80 aniversari de la publicació ‘El Turista Fallero’

La Universitat de València presenta una exposició que permetrà recórrer els 80 anys de ‘El Turista Fallero’ a través dels 80 números de la revista. Un magazín que al llarg d’aquestes dècades s’ha convertit en una autèntica icona per a la cultura i el col·lectiu faller.

Durant la roda de premsa es presentarà l’última portada de la publicació, dissenyada per l’il·lustrador Paco Roca, que encara roman inèdita. A més, també es podrà visitar l’exposició, ubicada a la Sala Oberta del Centre Cultural La Nau, i que compta amb treballs d’artistes fallers de rellevància com ara: David Moreno, Gio, José Gallego, Sergio Amar y Miriam García Sandemetrio. 

L’exposició compta amb el patrocini de Cerveza Turia i amb la col·laboració de Salvador Domenech Montoliu, Arcaf (Asociación para la recuperación y conservación del arte fallero) i el Gremi d’Artistes Fallers.

El Turista Fallero

En 1942, Vicente Bayarri Lluch, un emprenedor valencià, va fundar El Turista Fallero, publicació que s’ha anat editant durant els últims vuitanta anys. Al llarg d’aquestes dècades la revista s’ha convertit en una autèntica icona per a la cultura i el col·lectiu faller.

A pesar de l’arribada i la consolidació dels recursos i possibilitats digitals, la revista El Turista Fallero ha perviscut durant aquestes dècades enfortint-se com a publicació impresa i apostant clarament pel disseny, la qualitat i la pluralitat de llenguatges gràfics. Amb aquella càrrega emocional que n’impregna les pàgines, arriba puntualment a la seua cita anual no sols amb als integrants de la  cultura festiva de València sinó també amb els seguidors de la festa fallera que estan presents per tots els continents.

Amb l'impuls d'aquest creixement exponencial, presentem en aquesta mostra el desplegament de la revista durant els últims vuitanta anys, amb els seus canvis d'estil gràfic, de maquetació, tipografies, etc., fidel reflex de l'evolució artística, gràfica i plàstica esdevinguda en les falles de València. Una mostra d'aquest progrés estètic de la il·lustració valenciana són les portades exposades des del 1942 fins al 2021. Es pot contemplar des de la primera portada (1942) realitzada per Peris Aragó, company de Renau i Segrelles a l'Escola d'Arts i Oficis i a la de Belles Arts de Sant Carles de València, que va formar part de la generació denominada "renovació artística valenciana dels anys trenta, fins a l'última (2021), realitzada pel magnífic il·lustrador valencià Paco Roca, que, amb la seua proposta, fa un homenatge a tots els lectors i seguidors de la revista.

Juntament amb tots els números originals de la revista, també es presenten els treballs de rellevants artistes fallers (David Moreno, Gio, José Gallego, Sergio Amar) que ens submergeixen en l'ideari de la cultura festiva. La Universitat de València, a través d'aquesta exposició, reconeix l’extensa trajectòria d’El Turista Fallero.

Comentarios

volver arriba