Menu

Paraules d'esport | Sábado, 25 Abril 2020 11:42

Llaüt

La Comunitat Valenciana té més de 500 quilòmetres de costa mediterrània, 524 per ser exactes. Amb tot eixe front marítim és normal que la vinculació del nostre poble amb la mar siga intensa. Però per conquerir la mar cal surar en ella, i per tant desenvolupar embarcacions per navegar. Així a les arrels nàutics del nostre poble, i altres de la Mediterrània, trobem tota una gamma d'embarcacions tradicionals com esta que portem hui, el llaüt.  Parem atenció a esta nostrada paraula.

Paraules d'esport | Martes, 21 Abril 2020 12:37

Melé

Tornem a portar a esta secció una paraula de rugbi, tal volta una de les més conegudes i característiques d'este esport, però que porta uns orígens i similituds bèl·liques sorprenents i que molt sovint la trobem mal escrita en la nostra llengua. Hui en Paraules d'esport parem atenció al mot "melé".

Paraules d'esport | Jueves, 16 Abril 2020 13:32

Desgavell

El món de l’esport és ràpid i apassionat, tal volta per això les decisions algunes vegades es prenen massa de pressa i més amb el cor que amb el cap. Com a conseqüència molt sovint trobem situacions rocambolesques, grans embolics que empastren un club o disciplina per anys. Males decisions a les quals no som capaços de trobar cap trellat, en definitiva "desgavells". Un mot este de "desgavell" que encara que no és estrictament esportiu el cert és que acompanya l'esport, i molt especialment el futbol i les seus polèmiques, des de sempre. Parem atenció a esta bonica paraula que pot ajudar-nos a definir este tipus de situacions, desgavell.

Paraules d'esport | Martes, 23 Junio 2020 12:20

Planxa de surf

En el mateix programa del primer d'abril que parlàvem de surf de catxerulo ens sorgia la necessitat de vore com anomenàvem en valencià les plataformes allargades que s'utilitzen per practicar el surf, i totes les seues variants i esports derivats: surf de neu, surf de vela, surf de rem, etc. En anglés utilitzen la paraula "board", que molt sovint escoltarem, però, i en valencià?, quin és el mot correcte per anomenar la superfície sobre la qual es rellisquem per les ones?

Paraules d'esport | Jueves, 18 Junio 2020 13:28

Surf de catxerulo

Les característiques geogràfiques de les platges valencianes, amb vents tèrmics pràcticament tot l'any però especialment des de primavera a tardor, la converteixen en un lloc ideal per a practicat esports nàutics en general i esports nàutics vinculats al vent, com ara la vela o el "kite surf". Però, ¿és correcte utilitzar en valencià la paraula anglesa "kite surf"?

Paraules d'esport | Jueves, 07 Mayo 2020 19:40

Corró

Que millor en esta època de confinament que recuperar una paraula que veiérem en el programa de ràdio de ja fa uns mesos vinculada al món del ciclisme, una ferramenta ideal per poder entrenar des de casa (#Quedatacasa), sense necessitat de moure's del lloc. I que a més es gasta molt sovint per calfar abans de les carreres, el corró.

Paraules d'esport | Viernes, 14 Febrero 2020 21:32

Mallot

Són moltes les proves ciclistes per tota la Comunitat Valenciana, la resta d'Espanya i arreu del món. En moltes d'elles per identificar al ciclista líder de la general, o de la classificació per muntanya o per punts, el corredor porta una camiseta elàstica amb uns colors determinats. Eixa peça és el mallot, provinent de la paraula francesa "maillot" popularitzada per tot el món pel Tour de França. Parem atenció a les particularitats d'esta peça que també usem en altres esports.

Paraules d'esport | Miércoles, 04 Marzo 2020 13:17

Dessuadora

L'esport és sense cap dubte un magnífic aliat per la salut física, però per millorar cal esforçar-se, cal "suar". D'eixa inevitable relació entre l'esforç, la suor i l'esport deriva esta paraula, dessuadora. Coneguem-la més.

Paraules d'esport | Sábado, 29 Febrero 2020 12:04

Raspall

El món de la pilota presenta una riquesa i diversitat de modalitats sorprenent, algunes limitades a determinats territoris i unes altres molt més esteses, com és el cas del "raspall", una de les modalitats més populars i professionalitzades de la pilota. Descobreix l'origen i particularitats d'esta paraula referida al món de la pilota

Paraules d'esport | Lunes, 24 Febrero 2020 11:01

Fita quilomètrica

El món del ciclisme és molt dur i moltes vegades s'utilitza com metàfora de la vida. Anar recorrent les carreteres, quilòmetre rere quilòmetre, 

Paraules d'esport | Viernes, 21 Febrero 2020 11:40

Fanalet roig

Moltes vegades l'esport comporta un vessant competitiu, no ja contra tu mateixa, sinó competir contra altres esportistes en les categories individuals, o altres equips en les categories grupals. Això comporta que forçosament hi haja una classificació, i clar, algú hi ha de ser el primer, i algú hi ha de tancar-la...En ciclisme hi ha una expressió ben arrelada l'ús de la qual s'ha estés per altres disciplines, ¿com podem anomenar doncs a l'últim classificat d'una carrera ciclista o qualsevol altra classificació?.

Paraules d'esport | Sábado, 18 Enero 2020 10:19

Assaig

El rugbi es caracteritza per la seua honorabilitat i valors, però des d'un punt de vista lingüístic per la gran quantitat gal.licismes, origen francés, o anglicismes, d'origen anglés, que ha incorporat al valencià. Assaig és el cas d'un d'ells, a mitges...¿Coneixes la sorprenen historia que s'amaga darrere l'ús d'"assaig" en rugbi?

Paraules d'esport | Jueves, 02 Abril 2020 12:49

En handbol... ¿Saps el que és "la pega"?

El món de l'handbol viu des de fa uns anys immers en un debat constant, amb dos bands enfrontats i irreconciliables, entre els partidaris de "la pega" i els seus detractors. La revolució començà els anys vuitanta, però... saps el que és "la pega" en el món de l'handbol?

Paraules d'esport | Miércoles, 25 Marzo 2020 12:10

Prendre impuls / Prendre embranzida

Estos temps de confinament són durs per a tots, sembla que ens recloem i fem un pas enrere, però tornarem, i el farem més forts. ¿Què formes trobem en valencià equivalents a l'expressió castellana "tomar carrerilla"?

Paraules d'esport | Miércoles, 18 Marzo 2020 11:53

Ajornar

L'actualitat no sempre es presenta com ens agradaria i estos dies ve clarament marcada per la crisi del COVID 19. L’impacte ha estat també en el món de l’esport enorme i ha posat tristament de moda esta paraula: ajornament, o el verb ajornar.

Paraules d'esport | Miércoles, 19 Febrero 2020 11:52

Puntada

En paraules d'esport continuem explorant mots del món de la natació. Portem la paraula "puntada", que a més de poder fer servir-la en altres esports, com ara el futbol, ja presenta polisèmia dins de la natació.  ¿Sabries dir el significat esportiu d'esta paraula?

Paraules d'esport | Miércoles, 05 Febrero 2020 10:17

Surada

Encara que sigues nadador d'aigües obertes de segur hauràs de visitar la piscina sovint, bé siga perquè el temps no et deixa anar a la mar, bé perquè per poder millorar has d'entrenar també "indoor". En les piscines nadem per carrils que vénen delimitats per la "surada". Parem atenció a esta paraula, que deriva del substantiu "suro".

Paraules d'esport | Jueves, 23 Enero 2020 10:33

Escamot

És molt habitual en els esports en què es fan carreres en grups, com ara atletisme, ciclisme, cavalls, carreres de motor, natació d'aigües obertes, esquí de fons, triatló, i molts altres, que alguns dels participants s'agrupen formant "escamots". Ens detenim en el significat d'esta bonica paraula, escamot.

Suscribirse a este canal RSS