Menu

Paraules d'esport | Martes, 14 Enero 2020 10:56

Àrbitra

La segona de les paraules que triem com "paraules d'esport 2019" ha sigut "àrbitra". L'hem triada per dos motius, d'un costat per fer valdre els grans avanços que les àrbitres espanyoles han aconseguit per l'acompliment de la seua faena, i d'altra en suport de tot el camí que encara queda per recórrer, com els insults masclistes que de vegades reben en són bona mostra.

Paraules d'esport | Domingo, 29 Diciembre 2019 12:47

Esport i deport

Hem fet una tria de dos paraules d'esport significatives del 2019, una de les quals és "esport". Sabies que en valencià també podem dir "deport"?, coneixes les curioses etimologies d'estes dos paraules que se'n van encreuant. Ens ho conta l'acadèmic Josep Lacreu, Cap de la Unitat de Recursos Lingüisticotècnics de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Paraules d'esport | Jueves, 26 Diciembre 2019 12:44

Mig

En el nostre repàs del 2019 del València CF destaquem en diverses ocasions l'any de Dani Parejo. El capità valencianista s'ha convertit en tot un emblema d'un equip amb caràcter que ha celebrat el seu centenari. Parejo juga de mig, és a dir dirigeix el joc de l'equip des del mig del camp. Parem atenció a aquesta paraula, "mig" i les seues connotacions esportives.

Paraules d'esport | Viernes, 20 Diciembre 2019 13:14

Handbol

L'handbol està de moda. Les guerreres, la selecció espanyola d'handbol femení s’han proclamat subcampiones del món d'handbol al Japó, entre elles es troba Silvia Navarro, la portera valenciana jugador del Rocasa Gran Canaria ACE i Jennifer Gutièrrez, del CBM Elche. En paraules d'esport parem atenció a les particularitats d'esta paraula "handbol".

Paraules d'esport | Viernes, 13 Diciembre 2019 12:31

Dau

La temporada de pilota arriba al seu moment àlgid amb la disputa del torneig "Mestres de Pilota". Este torneig es disputa només per les modalitats de raspall i escala i corda, que són les dos modalitats que compten en una competició professional. A més estes modalitats comparteixen, encara que amb matisos, l'ús d'una paraula, "dau". ¿Saps el que és "el dau" en el món de la pilota? ¿i el dauer?.

Paraules d'esport | Miércoles, 04 Diciembre 2019 23:10

Elit

L'esport és saludable i recomanable per a tots, però malauradament no tots podem destacar i aconseguir les proeses dels millors esportistes, per això, en el món de l'esport emprem la paraula elit per a referir-nos a un grup reduït d'esportistes que destaquen per les seues capacitats i èxits sobre els altres. Parem atenció a esta paraula, elit

Paraules d'esport | Viernes, 29 Noviembre 2019 13:17

Marató

El diumenge 1 de desembre té lloc un dels esdeveniments esportius més grans de la ciutat de València, la Marató València, parem atenció a esta paraula, per tots coneguda, "marató", com dius el o la marató?, es pot posar una h?, aprenem sobre esta paraula.

Paraules d'esport | Lunes, 25 Noviembre 2019 12:04

Fer la traveta

El futbol, com molts altres esports, és un esport de contacte, un esport on és fàcil cure un bac, i més si el contrari te fa la traveta, afortunadament és una acció no permesa i l'arbitre la sancionaria, sabries dir quina acció has rebut si "t'han fet la traveta"?

Paraules d'esport | Jueves, 21 Noviembre 2019 12:49

Graella d'eixida

Acabem de viure un apassionant, com sempre, Gran Premi Motul Comunitat Valenciana de motociclisme. Amb la disputa del nostre gran premi conclou el mundial 2019 de motociclisme. Ara és temps per fer proves, test, i posar-se a punt en la pretemporada perquè els millors pilots estiguen en la graella d'eixida del mundial 2020. ¿On trobarem els pilots si es posicionen a la graella d'eixida?

Paraules d'esport | Lunes, 18 Noviembre 2019 12:14

Granota

El Gran Premi Motul de la Comunitat Valenciana ens ha portat tot el sabor i la passió del món del motociclisme a una terra tan motera com és terreta. Són milers els aficionats que cada cap de setmana s'enfunden el casc i la granota i ixen a gaudir d'este meravellós esport per les carreteres. Parem atenció a eixa vestimenta, granota, sabries dir el que es?

Paraules d'esport | Viernes, 08 Noviembre 2019 12:07

Ferida

En esta edició portem una de les paraules més emblemàtiques del món de la pilota, "ferida", saps el que és?, què funció té un "feridor"?

Paraules d'esport | Martes, 29 Octubre 2019 07:26

Conquilla

Hem viscut un cap de setmana amb molta actualitat d'hoquei, les seleccions espanyoles masculines i femenines han aconseguit classificar-se pels Jocs Olímpics de Tòquio 2020. Els jugadors han hagut de jugar bé i superar molts colps que reben en este esport, per protegir-se els porters, però també molts jugadors, tant homes com dones, utilitzen equipacions esportives com careta, màscara, casc, espatllera, plastró o la conquilla. Analitzem esta paraula.

Paraules d'esport | Viernes, 25 Octubre 2019 12:20

Hoquei

Este cap de setmana de 26 i 27 d'octubre tindrà lloc en les instal.lacions del Poliesportiu Verge del Carme de Beteró el "Hockey Olympics Qualifiers Valencia 2019", la selecció espanyola d'hoquei herba, tant masculina com femenina, buscarà la seua classificació per els Jocs Olímpics. Anem a parar atenció a esta paraula, per cert, AGUDA!!

Paraules d'esport | Martes, 22 Octubre 2019 10:45

Camallada

Recentment s'ha batut el rècord del món femení de marató i, per primera vegada, s'ha aconseguit baixar de les 2 hores en marató. Per a aconseguir-ho els atletes han hagut de donar camallades molt llargues i ràpides. Analitzem esta paraula, "camallada".

Paraules d'esport | Viernes, 18 Octubre 2019 13:00

Cotxe granera

Fa uns dies que està de molta actualitat el món de l'atletisme popular, i en concret el món de la marató. La mitja marató (27/10/19) i la marató València (01/12/19) estan molt a la vora i acabem de viure dues grans fites de la marató: el rècord del món femení i baixar de les 2 hores.Els maratonians semblen superhòmens però també són persones i de vegades necessiten ser arreplegats pel cotxe granera...Saps quina és la funció d'este vehicle?

Paraules d'esport | Miércoles, 16 Octubre 2019 13:15

Apnea

Dins de les modalitats del busseig, la més antiga, la que veritablement és inherent als humans des de la nit dels temps, és sense dubte l'apnea, sabries dir què significa i en què consisteix esta modalitat de busseig?

Paraules d'esport | Viernes, 11 Octubre 2019 09:27

Bussejar

Hui ens endinsem en el món del submarinisme per a vore les particularitats i usos d'algunes de les paraules que hem de conéixer per a gaudir d'este magnífic esport.

Paraules d'esport | Lunes, 07 Octubre 2019 11:42

Canellera

Per jugar a futbol calen unes botes, l'equipació del teu equip, pilota i seria recomanable protegir-se les cames amb unes canelleres... saps el que són les canelleres?, coneixes altra forma d'anomenar-les?

Suscribirse a este canal RSS