Menu

Paraules d'esport | Jueves, 28 Febrero 2019 12:43

"Trinquet"

"Trinquet"

Les paraules d'esport d'aquesta setmana són trinquet i aücar. Anem a explorar ací el significat i origen de la paraula trinquet, sabries dir d'on prové esta paraula?

Trinquet. L'ús més popular de la paraula "trinquet" és de tots conegut com l'espai esportiu per jugar a pilota, este significat ve recollit pel "Vocabulari del joc de pilota" (*) de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua en la seua primera accepció, "edifici tancat on es practica el joc de pilota, especialment les modalitats d'escala i corda i de raspall". No obstant també pot emprear-se per altes modalitets com el trinquet de galotxa, que seria un "carrer artificial construït per a practicar la modalitat de galotxa", o el trinquet de pilota grossa o trinquet menut que acolliria les modalitats de galotxes de Monòver, encara que també hi ha en la comarca de La Marina.

No obstant i encara que la accepció més comuna de la paraula ve lligada a la pilota valenciana encara té un altre significat vinculat al món de l'esport, com el "pal més pròxim a proa en les embarcacions de més d'un pal, la verga més baixa del trinquet, i la vela que s'enverga en el trinquet", tal i com ve recollit al "Vocabulari nàutic" de la Acadèmia Valenciana de la Llengua.

D'aquesta paraula hem de destacar la seua etimologia incerta, encara que probablement prové de la forma francesa "triquet", forma que també s'utilitza en basc curiosament amb el mateix significat que en valencià vinculat a la pilota basca.

Si atenem al Diccionari Català-Valencià-Balear per buscar la seua etimologia trobem que segons Corominas DECast, la paraula "trinquet", o "triquet" el seu sinònim cult, provindria del francés "triquet" que significava ‘bastó’, esta relació per al DCVB sería una "cosa que no és infundada si considerem que el triquet és el pal més petit de l'embarcació. El mateix Corominas opina que el triquet com a terme de nàutica i el tríquet com a nom del lloc destinat a jugar a la pilota tenen el mateix origen, cosa que tampoc és improbable".

A banda del seu ús esportiu el mot triquet tendria altes accepcions com és un tipus de pardal o triquet com el "temps oportú, el punt més encertat per a fer una cosa" .

La paraula trinquet  ha estat especialment d'actualitat esta setmana amb motiu del llançament de la app "trinquet", el primer videojoc de pilota valenciana ambientat al trinquet Pelayo i que a més té com a objectiu promoure l'ús del valencià. Pots vore més informació d'esta app en esta notícia de nostresport.com:

(*)  Acadèmia Valenciana de la llengua (Ed.) (2010). Vocabulari del joc de pilota.

Pots escoltar la secció de "Paraules d'esport" a Nostresport Radio, en el programa "Ponte las Zapatillas" del 27/02/2019. A partir del minut 40.40

 

Vídeo

Comentarios

volver arriba