Menu

Paraules d'esport | Jueves, 04 Abril 2019 14:02

"Cuer"

"Cuer"

En el món de l'esport és molt comú jugar una lliga en la qual tots els equips juguen contra tots resultant una classificació, sabries dir com podem cridar a l'últim classificat?

Cuer:  La paraula "cuer" seria un adjectiu que segons el Diccionari Normatiu Valencià (1) tindria com significat "Que va a la cua". El seu trasllat al món de l'esport és per tant molt directe i semblant al castellà. Així segons arreplega el Vocabulari de futbol (2) de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua seria "l'equip situat en l'últim lloc de la classificació d'un campionat", l'equivalent castellà de "colista". Esta accepció no és únicament del futbol, sinó que s'utilitza en tots els esports en què hi ha una classificació de lliga, com el bàsquet o l'handbol. En tenis o golf, que les classificacions es mouen per participacions en tornejos, no hi ha cuers.

Un exemple d'ús molt clar seria: "L'Alcoià juga el play off de descens i encara té l'oportunitat de mantenir la categoria, perquè no ha sigut cuer de la lliga

Etim.: del llatí vulgar "coda" (contracció de cauda, cua en llatí), mat. sign. I. La forma catalana més antiga és coa; les variants dialectals coua, cóva i coga són resultats de la tendència a evitar el hiatus mitjançant la inserció d'una consonant o una semiconsonant entre les dues vocals immediates. La forma cua, avui la més estesa, prové de coa, i el canvi de la o tònica en u es pot explicar tal vegada per la influència del mot cul.

(1) Acadèmia Valenciana de la Llengua (2016). Diccionari Normatiu Valencià . València. Edita Publicacions de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

(2) Acadèmia Valenciana de la llengua (2008). Vocabulari de futbol. València. Edita Publicacións de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

 

Pots escoltar la secció "Paraules d'esport" al programa "Ponte las zapatillas", de Nostresport Radio a partir del minut 38:30

 

Vídeo

Comentarios

volver arriba