Menu

Paraules d'esport | Jueves, 11 Abril 2019 13:10

"Cadafal"

"Cadafal"

Aquesta paraula etimològicament era el lloc on es venien als esclaus, quin significat esportiu pot tindre en l'actualitat?

Cadafal. La paraula cadafal tindria com primera accepció al Diccionari Normatiu Valencià (1) el significat de "Plataforma de taulons elevada que es construïx en un lloc públic per a un acte o un espectacle solemne". Seria l'equivalent en castellà a "cadalso". Prop d'eixe significat podem trobar una accepció específica per al món de l'esport, i en concrect per al món de la pilota valenciana, "graderia escalonada per a seure els espectadors que se sol emplaçar immediatament després de la línia de falta, en la part del rest, en les modalitats de carrer". És eixe significat també el que ve arreplegat al "Vocabulari del joc de pilota" (2) de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, que complementaria el significat no només com les graderies dels jocs al carrer sinó també com la "galeria del trinquet". 

Un exemple d'ús per tant podria ser: "Hui hem anat al Trinquet Pelayo a vore un partit d'escala i corda, ens hem assegut al cadafal i quasi ens colpegen amb les pilotes".

El seu origen etimològic és apassionant, prové del llatí "catafalicum", que en efecte seria el lloc on s'exposarien els esclaus per la seua venda i poguera ser millor vista pels compradors, així com la plataforma on eren executats els condemnats, ben visibles, perquè servira d'escarment a la gent. Amb aquest significat va passar a l'italià  "catafalco" i al provençal com cadafalcs. És d'aquest significat inicial d'on es derive l'ús actual.

(1) Acadèmia Valenciana de la llengua (2010). Vocabulari del joc de la pilota. València. Edita Publicacións de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

(2) Acadèmia Valenciana de la Llengua (2016). Diccionari Normatiu Valencià . València. Edita Publicacións de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Pots escoltar la secció "Paraules d'esport" al programa Ponte las zapatillas, de Nostresport Radio, a partir del minut 43:45

Vídeo

Comentarios

volver arriba