Menu

Paraules d'esport | Miércoles, 12 Junio 2019 10:33

"A trencacoll"

"A trencacoll"

En el món de l'esport moltes vegades cal esforçar-se i superar penalitats per a aconseguir els objectius. Si escoltem una expressió com, "ho aconseguim, però vam haver de jugar a trencacoll", sabries dir a què es refereix?

Trencacoll. Segons el "Vocabulari del joc de pilota" (1) de l'AVL, "a trencacoll", locució adveribal, significa "amb força, amb molt de treball i fatiga". Per exemple: aquell mitger va jugar tot el campionat a trencacoll. 

Al Diccionari Normatiu Valencià (2) observem dos definicions que fan referència al perill: 1. Lloc on hi ha perill de caure i fer-se mal; i 2. Assumpte perillós en què és fàcil equivocar-se, fallar o perdre's. Així mateix el DCVB trobem dos frases fetes amb aquesta paraula: a) Mentir a trencacoll: mentir molt o repetidament; b) Trencacoll trencacames: amb gran decisió, caminant molt de pressa.

Pel que fa a la seua etimologia, trencacoll és una paraula composta que unix les paraules trencar (verb) i coll (substantiu) per a formar un substantiu.

(1) Acadèmia Valenciana de la llengua (2010). Vocabulari del joc de la pilota. València. Edita Publicacións de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

(2) Acadèmia Valenciana de la Llengua (2016). Diccionari Normatiu Valencià . València. Edita Publicacións de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Pots escoltar la secció "Paraules d'esport" al programa Ponte las zapatillas, de Nostresport Radio, a partir del minut 43:45

 

Vídeo

Comentarios

volver arriba