Menu
×

Advertencia

JUser: :_load: No se ha podido cargar al usuario con 'ID': 10107

Paraules d'esport | Jueves, 06 Junio 2019 11:38

Ensarronar

Ensarronar

Tal com vam fer la setmana passada, des de Nostresport hem volgut dedicar les paraules d’esport a les notícies d’actualitat esportiva. Encara que no ens agradaria haver-hi que tractar mai aquest tipus de qüestions, el cert és que l’operació de tripijocs de partits coneguda com a ‘cas Oikos’ avança a tota màquina, i els diferents implicats queden cada volta més definits.

Dintre de totes les persones que estan dins de la trama, podem destacar-ne dos, Raúl Bravo, exjugador del Reial Madrid i presumpte cap dels tripijocs junt amb Carlos Aranda, també exfutbolista d'equips com Osasuna o Numància. Aquests dos, entre altres moltes coses, haurien ensarronat a gent amb l’objectiu de sumar actius a la seua trama, però, què vol dir “ensarronar’?

Ensarronar. Segons el diccionari normatiu valencià (1), la paraula ensarronar té tres significats diferents: 1. Posar (una cosa) dins d’un sarró; 2. Formar, el blat, el sarró o bossa d’espiga; 3. Enganyar fent creure una falsedat. L’accepció que ens interessa és aquesta última, la que ens parla d’enganyar a gent —buscant algun tipus de benefici—. La paraula castellana equivalent seria embaucar.

A més hem de destacar que ensarronar és un verb transitiu, és a dir, un verb que requereix d’un objecte directe per a tindre significat. Per exemple, Joan va ensarronar la Paula. Si llevem de l’oració el complement directe “la paula”, la frase mancaria de sentit. 

(1) Acadèmia Valenciana de la llengua (2010). Vocabulari del joc de la pilota. València. Edita Publicacións de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Pots escoltar la secció "Paraules d'esport" en el nostre programa de ràdio "Ponte las Zapatillas" a partir minut 29

 

Comentarios

volver arriba