Menu

Paraules d'esport | Miércoles, 18 Septiembre 2019 12:44

Cistella

Foto: F.E.B. Foto: F.E.B.

La selecció espanyola de bàsquet s’ha proclamat campiona del món després de guanyar l’argentina en la final del Mundial de la Xina de bàsquet. Han guanyant perquè han fet més punts, és a dir, han anotat més “cistelles”, o han fet més “encistellades” que els rivals. Anem a parar atenció a la paraula “cistella”.

La paraula cistella és un clar exemple de polisèmia, segons el diccionari normatiu valencià de la Academia Valenciana de la Llengua (1), significaria en la seua primera accepció “recipient portàtil fet habitualment de vimen o de juncs entreteixits, generalment de forma troncocònica invertida, amb una o dos anses i amb tapadora o sense, que servix per a tindre i portar fruita, roba o altes coses”. Seria el significat primer derivat de la seua etimologia, del llatí “cistĕlla” ‘recipient de vímens’ (2). Com una derivació d’esta primera accepció es pot parlar de “cistella de la compra", o "cistella de consum”.

No obstant ja en la seua segona accepció vindria el seu significat esportiu referida al bàsquet, on podria ser “cércol metàl·lic del qual penja una xàrcia tubular sense fons on s’ha de fer entrar la pilota”, és a dir “Peça circular de ferro de 45 cm de diàmetre interior, generalment pintada de color carabassa, col·locada a 3,05 m d’altura i unida al tauler per mitjà d’una peça de 15 cm de llargària, de la qual penja la xàrcia, per on s’ha de fer entrar la pilota".  Seria per tant el supor físic on s'ha de metre la pilota, el conjunt de suport, tauler, cércol i xàrcia col·locat darrere de les línies de fons de la canxa de bàsquet, també anomenat pels aficionats al bàsquet “ferro”.En la seua tercera accepció el Diccionari Normatiu Valencià recull també per cistella l'accepció, “encistellada”, és a dir, l’acció d’encistellar, de fer cistella.

Així podem fer cistella de 2 punts, cistella de 3 punts (triple), o fer una encistellada.

El substantiu seria, encistellador que per tant seria el jugador de bàsquet que encistella. Un exemple d’ús podria ser “Víctor claver ha sigut el màxim encistellador”.

En castellà es diria "canasta".

 

(1) Acadèmia Valenciana de la Llengua (2016). Diccionari Normatiu Valencià . València. Edita Publicacions de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

(2) Diccionari Català-Valencià-Balear

 

Pots escoltar la secció "Paraules d'esport" en el nostre programa de ràdio "nostresport" del 18/09/2019 a partir minut 34:00:

 

Comentarios

volver arriba