Instalar
Menu

Paraules d'esport | Miércoles, 25 Septiembre 2019 13:43

Nadar

Fotos: R.C.N.Calp Fotos: R.C.N.Calp

Nadar sembla una paraula prou comuna i que quasi tots emprem amb freqüència i sense més problemes, això no obstant, si mirem les competiciones de natació en trobem moltes possibilitats d'ús, per exemple, dins del món de les aigües obertes, podem vore: Travessia nadant, travessia nedant, travessia a nado, travessia a nade... Parem més atenció en esta paraula i el seu ús.

El verb nadar, verb intransitiu quasi sempre, vindria definit pel Diccionari Normatiu Valencià (1) com “sostindre’s i avançar dins de l’aigua, una persona o un animal”, així un exemple seria “No vol entrar a l’aigua perquè no sap nadar”.

D'esta forma podríem nadar als diferents estils, crol, braça, esquena o papallona. Nadar a crol, nadar a braça, nadar d'esquena o nadar a papallona.

L’acció de nadar seria, nadada, és a dir nadar durant un temps més o menys llarg. Exemple d'ús: En l'entrenament de hui hem fet una bona nadada.

I la persona que nada, que practica la natació, seria el nadador.

Este verb presenta la particularitat que es pot conjugar amb a, o e. com ocorre en altres verbs com nàixer o néixer, llançar o llençar, de forma que podem vore també nedar, i d'ahí, les formes nedada i nedador.

D'esta forma podem trobar-ne frases com "La Marina Reial Joan Carles I ha albergat una nova edició de la Travessia a Nade de València"   que usa la Fundació Esportiva Municipal de València per a referir-se a la tradicional travessia al port de València.

El verb nadar també té una altra accepció pròxima que seria com a sinònim de  “surar” (Flotar en castellà), així podríem dir "les fulles nadaven en la bassa", "les creiiles nadaven en l’oli".

Etimològicament provindria del llatí natāre, nadar.

 

(1) Acadèmia Valenciana de la Llengua (2016). Diccionari Normatiu Valencià . València. Edita Publicacions de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Pots escoltar la secció al programa de ràdio "Nostresport" a partir del minut 43:28

Comentarios

volver arriba