Logo
Imprimir esta página
Paraules d'esport | Viernes, 27 Septiembre 2019 10:33

Carrera

Carrera

La marató de València s'apropa i el món del "running" està en efervescència, cada vegada són més els corredors que cada cap de setmana participen en... Carreres?, curses?, corregudes...com s'hauria de dir?, són totes correctes?, encara n'hi ha més possibilitats?

La paraula "carrera" vindria definida pel Diccionari Normatiu Valencià (1) en la seua tercera accepció com “acció de córrer en competició", així podríem parlar de carrera de fons, de velocitat, de relleus, i no només de carrera a peu, sinó també de carrera de bicicletes, de cotxes, de motos, etc.

A més en la sexta accepció trobem carrera com "acció de córrer, les persones o animals un cert espai", d'ahí el dir, he fet una carrera per agafar l'autobús.

Per tant els "runners" participen en carreres els caps de setmana, com per exemple, la "carrera de les empreses", carrera de la dona, etc.

Com expressió idiomàtica podem dir "anar a la carrera", que seria anar corrent o anar de pressa.

Ara bé, carrera no és l'única forma de dir, trobem com a sinònims les paraules cursa, correguda o cós.

La paraula cursa seria un gal·licisme del francés course, correguda per la seua banda correguda és una alternativa perfectament útil que ens permetria parlar de correguda a peu, correguda de motos, gossos, o correguda de bous, o les tan valencianes corregudes de joies, com les de Pinedo. Va fer una correguda fins a la parada de l'autobús

La paraula menys estesa cós vindria definida com al Diccionari Normatiu Valenicià (1) com "carrera o correguda a peu o a cavall feta en certes festes per a diversió dels espectadors" així com el "Lloc on s'efectuen habitualment estes carreres o corregudes". Així un exemple d'ús seria: "El darrer dia de la festa major faran cóssos".

Es podria pensar que encara que la més estesa a la Comunitat Valenciana la paraula carrera s'incorporava a la nostra llengua per influència del castellà, on també es diu carrera, però no, ja en el Tirant Lo Blanc podem llegir "carrera" (finals segle XV), per referir-se a carreres de cavalls:

"Lo caualler encontrà a Tirant en una carrera, e ferí'l sobre lo rest" (2)

Etimològicament la paraula provendria del llatí vulgar "carraria", camí de carro, que derivaria de "carrus" (carro).

 

(1) Acadèmia Valenciana de la Llengua (2016). Diccionari Normatiu Valencià . València. Edita Publicacions de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

(2) Tirant, c. 64.

 

Pots escoltar la secció al programa de ràdio "Nostresport" a partir del minut 43:28

 

Comentarios

Te puede interesar

Lo último de JL Silvestre

Template Design © Joomla Templates GavickPro. All rights reserved.