Menu

Paraules d'esport | Viernes, 04 Octubre 2019 10:18

Buscapromeses

Buscapromeses

En els equips de futbol és fonamental fitxar bé, des de grans estreles a joves promeses, per això des de les secretàries tècniques tenen equips de "scouters" que observen a jugadors...podem dir scouter en valencià?, com hauríem de dir-ho?

La paraula "buscapromeses" vindria definida pel Vocabulari de futbol de l'Acadèmia Valenciana de la LLengua (1) com la “persona encarregada per un club d’observar el joc i valorar les possibilitats de projecció de jóvens esportistes per a recomanar-ne el fitxatge” en castellà diríem “cazatalentos”.

És a dir el buscapromeses seria el que en anglés diuen scouter, paraula que tant s'ha estés però que no està acceptada per l'AVL (ni per la RAE), serien els observadors que busquen talents per contractar-los, el que en castellà es diria "ojeador" (no es pot dir en valencià "ulleador"). 

Una paraula pareguda podria ser buscatalents, que seria "la persona que es dedica a buscar individus especialment dotats o altament qualificats per a una activitat professional, amb la intenció de contractar-los". (2) és  per tant la persona que observa els partits de futbol amb l'objectiu d'identificar talent,  siga jugadors joves o no, per això no és exactament el mateix que "buscapromeses", que puguen ser incorporats a l'equip.

El traball dels buscapromeses, o observadors, o buscatalents, consisteix per tant a vore molts partits per analitzar els jugadors, antigament, i hui encara, es feia de manera presencial, i hui es combina amb softwares informàtics que l'anàlisi de dades dels jugadors. 

Són persones per tant que estan en les secretaries tècniques dels clubs. Un exemple d'ús podria ser, "Pablo Longoria va fer un bon treball com buscapromeses del València CF"

Esta paraula presenta la particularitat de ser invariable en el seu gènere, tant en masculí com en  femení és buscapromeses. 

(1) Acadèmia Valenciana de la llengua (2008). Vocabulari de futbol. València. Edita Publicacions de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

(2) Acadèmia Valenciana de la Llengua (2016). Diccionari Normatiu Valencià . València. Edita Publicacions de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

 

Pots escoltar la secció al programa de ràdio "Nostresport" a partir del minut 41:27

 

Comentarios

volver arriba