Menu

Paraules d'esport | Lunes, 07 Octubre 2019 11:42

Canellera

Canellera

Per jugar a futbol calen unes botes, l'equipació del teu equip, pilota i seria recomanable protegir-se les cames amb unes canelleres... saps el que són les canelleres?, coneixes altra forma d'anomenar-les?

Segons el vocabulari de futbol de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (1) seria, sempre en femení, “la peça protectora de l’equip d’un jugador, generalment de plàstic dur, que cobrix la part anterior de la cama des de la bota fins al començament del genoll i que s’ha de portar, obligatòriament, davall de les calces”. El que en castellà diríem "espinillera".

Per tant un exemple d'ús seria "Rafael Gordillo, el mític lateral extremeny, sempre jugava amb les calces baixades i sense canelleres"

Deriva, lògicament, del substantiu canella (2), anatòmicament la "part anterior de la cama sobre la mateixa aresta anterior de la tíbia". El que en castellà es diria "espinilla", o "canilla".

Esta paraula també es pot escriure i dir com "canyella", que ens aproparia al seu origen etimològic, que prové del llatí  cannĕlla, canyeta.

 

(1) Acadèmia Valenciana de la llengua (2008). Vocabulari de futbol. València. Edita Publicacions de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

(2) Acadèmia Valenciana de la Llengua (2016). Diccionari Normatiu Valencià . València. Edita Publicacions de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

 

Pots escoltar la secció al programa de ràdio "Nostresport" a partir del minut 41:27

Comentarios

volver arriba