Menu

Paraules d'esport | Miércoles, 16 Octubre 2019 13:15

Apnea

Apnea

Dins de les modalitats del busseig, la més antiga, la que veritablement és inherent als humans des de la nit dels temps, és sense dubte l'apnea, sabries dir què significa i en què consisteix esta modalitat de busseig?

La paraula Apnea, sempre femení, vindria definida pel Diccionari normatiu valencià (1) com “suspensió transitòria de la respiració". Per tant al món de busseig farà referència a la modalitat del busseig on l'immersió s'efectua contenint la respiració, en una alenada d'aire, sense equip de busseig, o equip o escafandre autònom, que permeta respirar davall de l'aigua, i diríem immersió en apnea.

En castellà emprem la mateixa paraula "apnea" i podríem utilitzar com a sinònim l'expressió "immersió a pulmó lliure", o "immersió a pulmó". 

La immersió en apnea, o l'apnea simplement si estem parlant en un context esportiu, és tan antiga com la humanitat mateixa i molt anterior al seu ús esportiu i va ser la primera forma de busseig de la humanitat (amplia informació ací sobre els orígens del busseig).

Etimològicament la paraula deriva del llatí apnoea, i este del grec,  ἄπνοια, ápnoia que és un compost amb el prefix α- (a-) és negació, per tant "sense respiració".  

Per tant l’origen d’esta paraula no té perquè estar connectada amb el busseig, sinó a qualsevol situació "sense respiració", però ha passat a la terminologia esportiva per descriure la modalitat del busseig que es practica sense respirar. 

Modalitats

Esportivament existeixen diferents modalitats de busseig en apnea:

Apnea de Competició
Existeixen dues associacions internacionals que realitzen competicións del món, CMAS i AIDA. Aquestes realitzen tant competicions nacionals com internacionals i totes dues tenen disciplines de piscina i profunditat.

Algunes de les disciplines són, l'apnea estàtica, on es tracta d'aguantar davall l'aigua el màxim temps possible, es pot dur a terme tant en piscina com en aigües obertes. Apnea Dinàmica amb o sense aletes, on l'objectiu és cobrir la distància horitzontal màxima, una variació seria el que es coneix com "The Blue Jamp", on també s'ha de recórrer la major distància possible però al voltat d'un quadrat de 15 metres per costat situat a una profunditat de 10 metres. En contraposició tindríem la immersió lliure, tal volta la més espectacular, on s'ha de cobrir la distancia més gran vertical possible, amb o sense aletes. 

 

(1) Acadèmia Valenciana de la Llengua (2016). Diccionari Normatiu Valencià . València. Edita Publicacions de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

 

Pots escoltar la secció al programa de ràdio "Nostresport" a partir del minut 52:00

Comentarios

volver arriba