Menu

Paraules d'esport | Viernes, 18 Octubre 2019 13:00

Cotxe granera

Cotxe granera

Fa uns dies que està de molta actualitat el món de l'atletisme popular, i en concret el món de la marató. La mitja marató (27/10/19) i la marató València (01/12/19) estan molt a la vora i acabem de viure dues grans fites de la marató: el rècord del món femení i baixar de les 2 hores.Els maratonians semblen superhòmens però també són persones i de vegades necessiten ser arreplegats pel cotxe granera...Saps quina és la funció d'este vehicle?

El kenià Eliud Kipchoge es va convertir el passat 12 d'octubre en el primer atleta que hi ha aconseguit baixar, encara que de manera no oficial, de les dues hores a la marató, 1 h 59 m 40 s, a la Marató de Viena, un dia després la també kenyana Brigid Kosgei ha batut el rècord del  món, en fer un temps de 2 h 14 m 04 s a la Bank of America Chicago Marathon (EE.UU.)  

Per desgràcia no tots som super atletes com ells, i n'hi ha molts atletes que, per la causa que siga, no estar preparat, sobrevenir una lesió, tindre un mal dia, no poden acabar la carrera o arriben fora de temps, esta gent és arreplegada pel cotxe granera.

El cotxe granera seria el "vehicle que, en una carrera ciclista o atlètica, s’encarrega d’arreplegar els corredors que abandonen la prova"(1)  Definició molt semblant a la que podem trobar del "vocabulari d'atletisme" que va editar la Conselleria d'educació el 2007 (2) "Vehicle que va arreplegant els corredors de marathó o marxa que decidixen abandonar la competició".

Curiosament el concepte de granera és el que s'empra en altres llengües, així seria, coche escoba en castellà o "broom wagon" en anglés, "voiture-balai" en francés, o "camión scopa" en italià

Una granera, escoba en castellà, seria l'"Utensili consistent en un feix de branquillons flexibles, de palmes o de brins de material plàstic lligats normalment a l'extrem d'un pal llarg, que s'utilitza per a agranar"

Etimològicament trobem al DCVB que derivaria del "llatí granarĭa, mat. sign., derivat de grānum ‘gra’, per la funció d'arreplegar i llevar els grans de l'era", seria per tant la ferramenta per arreplegar, per llevar, els grans

 

(1) Sèptima accepció de la paraula cotxe, cotxe granera com el. Acadèmia Valenciana de la Llengua (2016). Diccionari Normatiu Valencià . València. Edita Publicacions de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

(2) Jose Fuster Muñoz, Josep Sendra Chesa i Laia Martín Úbeda; Vocabulari d’atletisme; Generalitat Valenciana, Conselleria d’educació; 2007

 

Pots escoltar la secció "Paraules d'esport" a partir del minut 48:23 del programa "nostresport":

Vídeo

La keniana Brigid Kosgei polvoritza el rècord mundial femení de marató a Chicago

Comentarios

volver arriba