Menu

Paraules d'esport | Martes, 22 Octubre 2019 10:45

Camallada

Camallada

Recentment s'ha batut el rècord del món femení de marató i, per primera vegada, s'ha aconseguit baixar de les 2 hores en marató. Per a aconseguir-ho els atletes han hagut de donar camallades molt llargues i ràpides. Analitzem esta paraula, "camallada".

La paraula "camallada" la trobem al vocabulari d'atletisme que va editar la Conselleria d'Educació el 2007 (1), com "passa llarga dels atletes", en castellà es diria "zancada". 

Si atenem al Diccionari Normatiu Valencià (2) la paraula camallada vindria definida de forma molt semblant com “pas llarg o moviment exagerat de les cames”, no només dels atletes per tant, sinó de qualsevol persona, de forma que podríem dir "he vingut en quatre camallades" o "avançava a camallades".

El verb seria "camallejar". Kipchoge camallejava cap a la meta. O com verb intransitiu, "fer camallades", el jugador de futbol "feia camallades per arribar"

Com a sinònims podríem trobar les paraules "camada" o "gambada", però no camall, que seria en la seua primera accepció una "cama llarga", mentre que en la segona referida a la indumentària, la "part dels pantalons que cobrix la cama des del genoll fins al peu". 

Etimològicament vindria de "cama", que deriva del llatí camba, amb el mateix significat.

 

(1) Acadèmia Valenciana de la Llengua (2016). Diccionari Normatiu Valencià . València. Edita Publicacions de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

(2) Jose Fuster Muñoz, Josep Sendra Chesa i Laia Martín Úbeda; Vocabulari d’atletisme; Generalitat Valenciana, Conselleria d’educació; 2007

 

Pots escoltar la secció "Paraules d'esport" a partir del minut 48:23 del programa "nostresport":

Comentarios

Te puede interesar

volver arriba