Menu

Paraules d'esport | Viernes, 25 Octubre 2019 12:20

Hoquei

Hoquei

Este cap de setmana de 26 i 27 d'octubre tindrà lloc en les instal.lacions del Poliesportiu Verge del Carme de Beteró el "Hockey Olympics Qualifiers Valencia 2019", la selecció espanyola d'hoquei herba, tant masculina com femenina, buscarà la seua classificació per els Jocs Olímpics. Anem a parar atenció a esta paraula, per cert, AGUDA!!

La paraula hoquei vindria definida pel Diccionari Normatiu Valencià (1) com  "Esport practicat entre dos equips que intenten introduir una pilota o un disc de metall amb l'ajuda d'un estic en la porteria contrària".

Existeixen diferents modalitats d'hoquei, com ara l'hoquei sobre herba, hoquei sobre patins, hoquei sobre gel, hoquei sala, o recentment l'hoquei platja. 

Esta paraula en castellà es diu hockey, com en anglés, que és d'on prové, és per tant un anglicisme que ha passat a la nostra llengua com hoquei. Important recalcar que a diferència del castellà en valencià es tracta d'una paraula aguda, no plana, de ser plana deuria portar accent.  

Un exemple d'ús per tant podríem trobar-lo en el titular de la notícia de nostresport.com: "Les entrades per al preolímpic d'hoquei ja estan a la venda" (http://nostresport.com/hockey/hockey-hierba/item/51065-las-entradas-para-el-preolimpico-de-hockey-ya-estan-a-la-venta.html)

Encara que la paraula hoquei prové de l'anglés esta llengua probablement ja la va agafar del francés "hoquet", bastó corbat, que ens remet als orígens d'este esport. De fet, jocs precursors de l'hoquei són tan antics quasi com la humanitat i es donen arreu del món, el primer document és un baix relleu en Egipci el 2000 a.C. (2). Si atenem a la nostra tradició  grecollatina podem trobar un relleu amb dos hòmens jugant a hoquei a la Grècia clàssica que data del 500 a.C.  

 

Foto; Han Borg. Wikipedia, imatge amb llicència de domini públic

Els romans tenien un joc semblant anomenat paganica.

Però per la formació de la paraula actual que la primera volta que trobem la paraula "hockey" esmentada en anglés va ser  s'esmenta "hockey" en anglés va ser en 1363, en una proclama del rei Eduard III:
“D'altra banda, exigim que es prohibisquen sota pena de presó tots i cadascun d'aquests jocs, tals com el llançament de pedres, fustes o ferro, l'handbol, el futbol i l'hoquei, la caça de llebres i la renyina de galls i altres jocs inútils”.

Per jocs ja equivalents a l'hoquei modern hem d'esperar al segle XIX, on es practicava en les escoles públiques angleses. Així, el primer club d'hoquei va ser el Blackheath Football and Hoquei Club, a Londres, que es va fundar al voltant de 1861. En Espanya el primer club va ser el Club Deportivo Terrassa, en 1910. 

(1) Acadèmia Valenciana de la Llengua (2016). Diccionari Normatiu Valencià . València. Edita Publicacions de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

(2) El origen egipcio del balón. Amigos de la egiptología. https://egiptologia.com/el-origen-del-balon/

 

Pots escoltar la secció "Paraules d'esport" a partir del minut 39:47 del programa "nostresport":

 

Comentarios

volver arriba