Menu

Paraules d'esport | Martes, 29 Octubre 2019 07:26

Conquilla

Conquilla

Hem viscut un cap de setmana amb molta actualitat d'hoquei, les seleccions espanyoles masculines i femenines han aconseguit classificar-se pels Jocs Olímpics de Tòquio 2020. Els jugadors han hagut de jugar bé i superar molts colps que reben en este esport, per protegir-se els porters, però també molts jugadors, tant homes com dones, utilitzen equipacions esportives com careta, màscara, casc, espatllera, plastró o la conquilla. Analitzem esta paraula.

La paraula conquilla, sempre en femení, vindria definida pel Diccionari Normatiu Valencià (1) en la seua tercera accepció, la dedicada als esports, com "peça de forma generalment triangular i de material rígid, com el plàstic o el metall, que utilitzen per a protegir-se els genitals els jugadors de certs esports com l'hoquei, el futbol americà o el beisbol".

Per tant la conquilla seria el que en castellà es diria "coquilla". Cal remarcar que en castellà la paraula conquilla s'empre únicament per a definir este element esportiu, mentre que en valencià es tracta d'una paraula polisèmica.

Esta peça protectora existeix tant per a homes com per a dones, conquilla femenina,  i el seu disseny varia en funció del sexe però també dels esports que es practiquen, a més de l'hoquei, podem trobar conquilles en molts esports de contacte, com el futbol americà, els esports de lluita o les arts marcials, a més com altres com l'hoquei o l'esgrima on pots ser colpejant per un element.

Un exemple d'ús seria "El porter d'Espanya es va salvar d'un colp molt dolorós gràcies al fet que portava conquilla".

És interessant vore els altres significats (polisèmia) d'esta paraula que ens apropen al seu origen etimològic: 

1.f. ANAT./ZOOL. Closca calcària d'un mol·lusc.

2.f. TECNOL. Motle metàl·lic permanent, generalment d'acer, dins del qual s'injecta metall fos a una forta pressió, a fi d'obtindre certes peces.

 

Etimològicament la paraula prové del llatí conchylĭum, la closca d'un mol.lus, "concha" en castellà. 

(1) Acadèmia Valenciana de la Llengua (2016). Diccionari Normatiu Valencià . València. Edita Publicacions de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

 

Pots escoltar la secció "Paraules d'esport" a partir del minut 39:47 del programa "nostresport":

Comentarios

volver arriba