Menu

Paraules d'esport | Jueves, 21 Noviembre 2019 12:49

Graella d'eixida

Graella d'eixida

Acabem de viure un apassionant, com sempre, Gran Premi Motul Comunitat Valenciana de motociclisme. Amb la disputa del nostre gran premi conclou el mundial 2019 de motociclisme. Ara és temps per fer proves, test, i posar-se a punt en la pretemporada perquè els millors pilots estiguen en la graella d'eixida del mundial 2020. ¿On trobarem els pilots si es posicionen a la graella d'eixida?

Podem trobar la definició de  "graella d'eixida" al Diccionari Normatiu Valencià (1) en l'accepció novena, vinculada al món de l'esport de la paraula "graella" i vindria definida com "En els esports de motor, zona situada al principi del circuit on es col·loquen els vehicles participants per a començar la carrera".

En castellà en diríem "parrilla de salida", com vegem les dues llengües emprem la mateixa expressió per a anomenar el lloc on comencen les carreres de motor. Això és per l'ús metafòric del encreuaments pintats al sòl per indicar els llocs on es posicionen els pilots que conformen un dibuix encreuat semblant a una graella. Encara que normalment es referix al món del motor, per extensió podem trobar-la també en sentit figurat en altres disciplines esportives, o no, per usos del llenguatge que metafòricament vulguen representar un punt d'eixida.

Un exemple d'ús per tant podria ser el que trobem en este mateix diari nostresport, en la notícia de pilota: "Huit aspirants per a la V Copa President de la Diputació de València" del 24/04/2012: 

 

Així podem trobar la frase "En els huit equips que componen la graella d'eixida de la Copa Diputació..."

 

La paraula graella vindria definida al DNV (1) com: 

"1.f. Utensili de cuina que consistix en una sèrie de barretes de ferro paral·leles, amb un mànec i unes potes, sobre les quals es posen els aliments per a coure'ls per l'acció directa de les brases o del foc.

2. . Teera.

3. f. CONSTR. Engraellat 2.

4. f. TÈXTIL/TECNOL. Reixa de fusta de les antigues jacquards que servia perquè no s'entregiraren els ganxos.

5. f. TÈXTIL Baiard usat pels tintorers de seda per al transport de les madeixes.

6. f. Formulari o imprés amb espais en blanc per a emplenar.

7. f. Taula gràfica que conté informacions diverses, generalment encreuades. Consulteu la graella dels vols abans de comprar els passatges.

8. f. AUDIOVIS. Esquema de la programació d'una emissora de ràdio o de televisió.

10.posar tota la carn en la graella V. carn 26. "

 

Etimològicament provindria del llatí "cratĭcŭla", diminutiu de crate, amb el significat de ‘reixa’

(1) Acadèmia Valenciana de la Llengua (2016). Diccionari Normatiu Valencià . València. Edita Publicacions de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

 Pots escoltar la secció "Paraules d'esport" a partir del minut 50:47 del programa "nostresport":

  • Novetat!! També pots escoltar-la en SPOTIFY!

Comentarios

volver arriba