Menu

Paraules d'esport | Lunes, 25 Noviembre 2019 12:04

Fer la traveta

Fer la traveta

El futbol, com molts altres esports, és un esport de contacte, un esport on és fàcil cure un bac, i més si el contrari te fa la traveta, afortunadament és una acció no permesa i l'arbitre la sancionaria, sabries dir quina acció has rebut si "t'han fet la traveta"?

Al Vocabulari de futbol de l'Acadèmia Valenciana de la llengua (1) podem trobar la definició de la paraula traveta com "l'acció de posar una cama encreuada amb la d’un adversari amb l’objectiu de fer-lo caure, la qual consa es considerada falta". El que en castellà es diria zancadilla.

A més a més trobarem la locució verbal "fer la traveta" com  "Posar un jugador una cama encreuada amb la d’un altre jugador per a fer-lo caure, la qual cosa es considera falta". És a dir el que en castellà es diria "poner la zancadilla". Per tant cal recalcar en valencià no "es posa" la traveta, sinó que "fem la traveta".

També podríem utilitzar l'expressió "fer la cameta".

Evidentment esta locució i paraula podem trobar-la en moltes altres disciplines esportives.

Al Diccionari Normatiu Valencià (2) encara podem trobar altre significat per la paraula traveta, com, en femení, la "tira de drap o cuiro que passa per davall del peu i va fixada pels extrems a les vores inferiors dels pantalons o del botí", En castellà és trabilla i també es fa servir per anomenar els forats per on clavem el cinturó dels pantalons.

Un exemple d'ús per tant podría ser que el jugador del Barça va cometre falta al fer la traveta al jugador valencianista provocant-li la caiguda.

Esta mateixa expressió podem usar-la metafòricament per indicar que algú posa dificultats a una persona perquè aconsiga el seus objectius. Així podriem dir, que el company de marketing li fa la traveta a Pepe perquè no aconseguisca l'ascens. 

Etimològicament prové del llatí "trabe" amb el significat  de "biga".

(1) Acadèmia Valenciana de la llengua (2008). Vocabulari de futbol. València. Edita Publicacions de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

(2) Acadèmia Valenciana de la Llengua (2016). Diccionari Normatiu Valencià . València. Edita Publicacions de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

 

Pots escoltar la secció "Paraules d'esport" a partir del minut 51:20  del programa "nostresport" del 13/11/2019 de "Nostresport Radio"

 

¡¡¡¡NOVETAT!!! Ara també pots escoltar el spotify, click ací.

Comentarios

volver arriba