Menu

Paraules d'esport | Viernes, 13 Diciembre 2019 12:31

Dau

Genovés II fa el dau sota la mirada de Fèlix, final del Trofeu Nadal 2006 Genovés II fa el dau sota la mirada de Fèlix, final del Trofeu Nadal 2006 Foto: Viquipèdia Creative Commons

La temporada de pilota arriba al seu moment àlgid amb la disputa del torneig "Mestres de Pilota". Este torneig es disputa només per les modalitats de raspall i escala i corda, que són les dos modalitats que compten en una competició professional. A més estes modalitats comparteixen, encara que amb matisos, l'ús d'una paraula, "dau". ¿Saps el que és "el dau" en el món de la pilota? ¿i el dauer?.

La primera accepció que trobem al Diccionari Normatiu Valencià (1) de "dau" no està referida a l'esport, però pròxima, ja que es refereix al joc dels daus, "peça cúbica menuda utilitzada en diferents jocs d'atzar que té totes les cares marcades amb punts des de l'u fins al sis. Jugar als daus. Tirar els daus.", és el que en castellà diríem "dados".

Trobem una segona accepció que ja podríem considerar esportiva, encara que no és la que nosaltres estem buscant per al món de la pilota, i sería els daus com a sinònim d'escac, és a dir la "casella d'un tauler d'escacs o de dames"

Fins a 17 accepcions de "dau" ens dona el DNV però pararem atenció a la novena, referida ja al món de la pilota, com "espai situat en l'angle que forma l'escala amb el frontó de la part de dalt del trinquet on ha d'introduir-se la pilota en la ferida, i que està delimitat per dos rectangles, l'un en terra i l'altre en la paret de rebot."

És la mateixa idea d'espai físic que trobem al Vocabulari del Joc de la Pilota (2) i que conformaria la seua primera accepció. 

El dau el trobem no només en escala i corda, sinó que també "En les modalitats de perxa i galotxa, rectangle de l’amplària d’una vorera i d’uns cinc o sis metres de llargària en l’interior del qual cal col.locar la pilota en la ferida"

Un exemple d'ús seria  “marcaren el dau amb pintura negra” 

Com extensió d'esta accepció trobem la tercera, el dau com la "part del trinquet o del carreró on se situa el dau"

Però igual que en la paraula "ferida" (pots consulta ací la paraula "ferida" en paraules d'esport)  trobàvem també una denominació específica pel jugador especialitzat o que feia eixa jugada en dau podem trobar el dau com el "jugador que fa el dau".

Així podríem dir “el dau d’aquell equip no en fallava cap”. Al jugador no només podríem dir-li "dau", sinó també dauer-era.

El Vocabulari del Joc de Pilota encara ens deixa més accepcions vinculades a la paraula "dau":

5 Equip del carrer o del trinquet que fa el dau. El segon joc ha sigut clarament per al dau

6. Pilota jugada des del dau. EX. El dau d’aquell jugador era fluix

7 Fer el dau: Jugar la pilota des de dins del dau, on ha de caure o rebotar la pilota en la ferida en la modalitat d’escala i corda.

8. Fer el dau a l’aire (o per davant), en la jugada del dau, colpejar la pilota abans de botar.

9. Fer el dau de rebot

10. Feta de dau. Jugada del rest des del dau al tornar la pilota de la ferida.  Una dauada, feta de dau, quina dauada ha fet!

 

(1) Acadèmia Valenciana de la Llengua (2010). Vocabulari del Joc de Pilota. València. Edita Publicacions de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

(2) Acadèmia Valenciana de la Llengua (2016). Diccionari Normatiu Valencià . València. Edita Publicacions de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Pots escoltar la secció "Paraules d'esport" a partir del minut 36:07 del programa "nostresport", on en esta ocasió ens ajuda a conèixer la paraula dau Joan Alepuz, de la Fundació Pilota Valenciana

 

Comentarios

volver arriba