Menu

Paraules d'esport | Viernes, 20 Diciembre 2019 13:14

Handbol

Silvia Navarro. Jugadora valenciana de la selecció espanyola d'handbol. Subcampiona del món. Silvia Navarro. Jugadora valenciana de la selecció espanyola d'handbol. Subcampiona del món. Foto: RFEBM

L'handbol està de moda. Les guerreres, la selecció espanyola d'handbol femení s’han proclamat subcampiones del món d'handbol al Japó, entre elles es troba Silvia Navarro, la portera valenciana jugador del Rocasa Gran Canaria ACE i Jennifer Gutièrrez, del CBM Elche. En paraules d'esport parem atenció a les particularitats d'esta paraula "handbol".

La paraula handbol [ambɔ́l] vindria definida al Diccionari Normatiu Valencià (1) com "Esport practicat entre dos equips, de set jugadors cadascun, que intenten introduir amb les mans una pilota dins de la porteria contrària".

Es tracta d'una paraula masculina, diguem per tant el "handbol", encara que hauria d'apostrofar-se l'handbol, perquè la "h" es muda. No diriem per tant "jandbol". A més, a diferència de la paraula en anglés "handball" d'on prové, és una paraula aguda, com futbol, i per tant no s'accentua.

En castellà es diu "balonmano", i cal recordar que ¡no existeix la paraula "balonmà"!

En castellà existeix la paraula "balonmanista" per anomenar la persona que juga a "balonmano", però en valencià els diguem jugadors d’handbol.

L'handbol es juga en les mans, i són els porters els únics jugadors que poden tocar la pilota amb les mans. Per avançar com en bàsquet, s'ha de botar la pilota, o bé es poden fer fins a tres passos i després disposa de 3 segons per passar, botar o llançar la pilota. 

L'handbol actual, i la modalitat olímpica i més estesa, és la de 7 jugadors, que poden jugar en 4 categories: els extrems, els laterals i centrals i els pivots, a més del porter.

Foto: Viquipèdia CC

Orígens i història

Encara que ja en la Grècia i Roma clàssiques podem trobar jocs de pilota en les mans que podrien considerar-se precursors de l'handbol modern la reglamentació i constitució com esport tal com l'entenem hui en dia és prou moderna. No va ser fins al  segle XX quan comença a practicar-se uns jocs similars a l'handbol al nord i centre d'Europa. El 1926 es va establir el Reglament Internacional d'Handbol i el 1928 es fundà la Federació Internacional Amateur d'Handbol que es convertiria en l'actual Federació Internacional d'Handbol (IHF).

A la primera meitat del segle XX, l'handbol fou jugat a l'estil d'onze contra onze en els camps de futbol, modalitat que encara es practica i que va romandre tan popular com la de l'actual handbol a set fins als anys seixanta. El 1954 la Federació Internacional d'Handbol (IHF) organitzà el primer Campionat del món masculí i va debutar com esport olímpic en  1972, 76 per la modalitat femenina.

A Espanya

Pel que fa a Espanya la introducció de l'handbol, com altres modalitats esportives, va vindre de la mà de les escoles militar. Concretament trobem en 1928 en l'escola naval del Ferrol la primera referència a la pràctica d'este esport, que com la resta d'Europa va començar a jugar-se entre 11 jugadors en els camps de futbol d'on va anar derivant cap a l'handbol de set en pavellons. Els introductors, com altes disciplines esportives, varen ser les escoles militares,  

 

(1) Acadèmia Valenciana de la Llengua (2016). Diccionari Normatiu Valencià . València. Edita Publicacions de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Pots escoltar (o vore'l en el vídeo que t'adjuntem) en la secció "Paraules d'esport" en el nostre programa de ràdio "Ponte las Zapatillas" a partir minut 44:45.

Vídeo

Comentarios

volver arriba