Logo
Imprimir esta página
Paraules d'esport | Martes, 14 Enero 2020 10:56

Àrbitra

Imagen de Keith Johnston en Pixabay Imagen de Keith Johnston en Pixabay

La segona de les paraules que triem com "paraules d'esport 2019" ha sigut "àrbitra". L'hem triada per dos motius, d'un costat per fer valdre els grans avanços que les àrbitres espanyoles han aconseguit per l'acompliment de la seua faena, i d'altra en suport de tot el camí que encara queda per recórrer, com els insults masclistes que de vegades reben en són bona mostra.

La paraula àrbitra (àrbitre en masculí) ve definida al Diccionari Normatiu Valencià de l'AVL (1) com:

1) "Persona que té poder per a decidir un assumpte, especialment aquella que ha sigut designada per un tribunal o per les parts en litigi."

2)  PROF./ESPORT En les competicions esportives, persona que s'encarrega d'interpretar i de fer complir el reglament

3)  Persona que dóna la pauta, que dicta les normes, en una matèria. El dissenyador francés s'ha convertit en l'àrbitre de l'alta costura.

4) Persona amb capacitat per a obrar per ella mateixa amb absoluta independència. Aspire a ser l'únic àrbitre dels meus actes.

 

Si atenem específicament al Vocabulari de futbol (2) trobaríem:

1- "Persona que s’encarrega de dirigir una competició i d’interpretar i fer complir el reglament".

2- "Àrbitre-tra assistent, cadascun dels dos membres de l’equip arbitral que, situats en les bandes del terreny de joc, assistixen l’àrbitre principal en la conducció d’un partit, especialment assenyalant els fores de joc, indicant a quin equip correspon fer un servici o comunicant-li la intenció d’un equip de fer una substitució". Cal recalcar que no és àrbitra assistenta. 

3- "Quart –a àrbitre-tra. Membre de l’equip arbitral que s’encarrega, entre altres funcions, de controlar les substitucions de jugadors, supervisar l’equip del jugador entrant i indicar el temps de descompte, i que substituïx qualsevol dels altres tres àrbitres en cas de necessitat."

 

El que fa una àrbitre és arbitrar (sense accent, és aguda, contràriament al substantiu esdrúixol).  Arbitrar seria (1)

1." v. tr. Jutjar o sentenciar com a àrbitre. Arbitrar un litigi".

2. "v. tr. ESPORT Fer d'àrbitre (en un partit, un combat, una competició). Arbitrar un partit de bàsquet".

Al vocabulari de futbol la definició que es dóna és molt propera a l'accepció esportiva general, seria un verb transitiu amb el significat de "Dirigir, l’àrbitre (un partit) fent complir el reglament i controlant-ne una situació".

L'acció o efecte d'arbitrar, o la missió dels àrbitres seria l'arbitratge. Esta paraula ve definida al Vocabulari de futbol (2) com "direcció d'una competició per part d'un àrbitre o un jutge, controlant que s'ajuste al reglament". 

Etimològicament  provindria del llatí arbĭtru amb el mateix significat.

Cas del femení

El femení d'àrbitre no es forma només amb els articles "una àrbitre" sinó que gastem la seua forma femenina "àrbitra", en la que han de concordar en gènere els articles. Per cert que en castellà és igual i per tant més correcte dir "la árbitra" que "la árbitro".

Exemple d´ús

Podem trobar un exemple en este text de À Punt per introduir el següent reportatge, on parlen de María Romero que arbitra partits de la lliga Iberdrola de futbol femení:

"María Romero va nàixer a Albacete, però des de xicoteta viu a Villena, on als 13 anys va començar a xiular partits. Després de 21 anys com a àrbitra de futbol base, ha obtingut el premi de pujar a la màxima categoria del futbol femení espanyol"

Pots vore ací el vídeo

O, gastant "àrbitra assistenta" trobem en esta notícia de "El Periódico" : https://www.elperiodico.cat/ca/esports/20190702/guadalupe-porras-la-primera-arbitra-assistent-en-la-historia-de-primera-7532288

"Estic molt contenta, estic en un núvol. Encara no m’ho crec". Guadalupe Porras Ayuso (Badajoz, 1987) exercirà la pròxima temporada d’àrbitra assistent a la Primera Divisió"

Perquè hem triat esta paraula:

Hem triat la paraula àrbitra, al costat d' "esport i deport" com significativa del 2019 perquè és un any on hem pogut vore les dos vessant de l'arbitratge femení. D'un costat Guadalupe Porras Ayuso s’ha convertit en la primera dona que ha format part d’un trio arbitral en un partit de Primera Divisió masculí (4).

Però d'altre costat són molts els casos que s'han produït insultes masclistes cap a les àrbitres, com ara el cas d'Alexandra García, i tants d'altes, que va ser insultada greument pel fet de ser dona mentre que xiulava un partit de juvenils (5).

Per tal de subratllar el mèrit de les primeres així com condemnar i donar suport a les que encara han de suportar estos comportaments hem decidit que la paraula àrbitra siga una de les nostresport "Paraules d'esport" del 2019.

 

(1) Acadèmia Valenciana de la Llengua (2016). Diccionari Normatiu Valencià . València. Edita Publicacions de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

(2) Acadèmia Valenciana de la llengua (2008). Vocabulari de futbol. València. Edita Publicacions de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

(3) EFE. Guadalupe Porras serà la primera árbitra de la Lliga. Levante EMV. Recuperat de https://val.levante-emv.com/deportes/2019/07/03/guadalupe-porras-sera-primera-arbitra/1896318.html

(4) EFE. 17/08/19. Guadalupe Porras hace historia en Mallorca como primera árbitra asistente en fútbol masculino. RTVE. Recuperat de http://www.rtve.es/deportes/20190817/guadalupe-porras-hace-historia-mallorca-como-primera-arbitra-asistente-futbol-masculino/1977301.shtml

(5) Atlas España. 20/11/2019. ABC. Recuperat de https://www.abc.es/espana/abci-arbitro-insultada-espero-caiga-cara-verguenza-201911201706_video.html

 

Pots escoltar la secció a partir del minut 44:27

O també en Spotify pinxant ací.

O vore-lo en este vídeo a partir del minut 29:17:

Vídeo

Comentarios

Lo último de JL Silvestre

Template Design © Joomla Templates GavickPro. All rights reserved.