Menu

Paraules d'esport | Miércoles, 05 Febrero 2020 10:17

Surada

Surada

Encara que sigues nadador d'aigües obertes de segur hauràs de visitar la piscina sovint, bé siga perquè el temps no et deixa anar a la mar, bé perquè per poder millorar has d'entrenar també "indoor". En les piscines nadem per carrils que vénen delimitats per la "surada". Parem atenció a esta paraula, que deriva del substantiu "suro".

Al Diccionari Normatiu Valencià trobem que la paraula surada vindria definida, en la seua accepció vinculada al món de l'esport, en la quarta accepció(1) com el "conjunt de flotadors de suro o de plàstic que, enfilats amb una corda, servixen per a separar els diferents carrers d'una piscina de competició". 

És per tant una paraula vinculada al món de la natació i les piscines, el que en castellà diríem "corchera".

Un exemple d'ús per tant podria ser: "Estava tan cansat després de nadar 2000 m que me'n vaig agarrar a la surada per descansar"

Podem trobar altre exemple en este article de "El País" (2), on s'aferren a "les surades":

Però esta paraula també presenta la segona i tercera accepció vinculada a altre esport, en este cas la pesca: 

"2. f. PESCA Conjunt de suros enfilats amb una corda que servixen per a mantindre en la superfície de l'aigua algunes parts dels ormejos.

3. f. PESCA Suro que forma part d'una surada."

Estes accepcions deriven de la primera, "acció de surar". Surar, verb intransitiu, seria "Sostindre's, un cos, en la superfície d'un líquid". En castellà diríem "flotar", forma verbal que també és valida en valencià. D'esta forma podríem dir que "els vaixells suren en la mar". 

Tan surada com surar deriven de suro "Part exterior de la corfa d'alguns arbres constituïda per un teixit molt lleuger, porós i impregnat de suberina, la qual li conferix impermeabilitat, que protegix els troncs, les branques i les arrels grosses.". En castellà es diu "corcho".

Etimològicament deriva del llatí sūbĕre, amb el mateix significat. 

(1) Acadèmia Valenciana de la Llengua (2016). Diccionari Normatiu Valencià . València. Edita Publicacions de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.
(2) Rovira, Marc. 10/02/2020. El País. Recuperat de https://cat.elpais.com/cat/2020/02/10/deportes/1581324585_808636.html


Pots escoltar la secció a partir del minut 43:18

O en spotify: 

Vídeo

Comentarios

volver arriba