Menu

Paraules d'esport | Miércoles, 19 Febrero 2020 11:52

Puntada

Puntada

En paraules d'esport continuem explorant mots del món de la natació. Portem la paraula "puntada", que a més de poder fer servir-la en altres esports, com ara el futbol, ja presenta polisèmia dins de la natació.  ¿Sabries dir el significat esportiu d'esta paraula?

Per aproximar-se a l'ús esportiu de la paraula "puntada" anem com sempre a fer una primera recerca al Diccionari Normatiu Valencià (1), on trobem les següents accepcions:

"1. f. Colp pegat amb la punta d'una cosa. Li va pegar una puntada de peu.

2. f. CONF. Acció de passar l'agulla enfilada quan es cus o es broda alguna cosa.

3.  f. CONF. Forat fet amb una agulla enfilada en un teixit.

4. f. CONF. Tros de fil comprés entre dos forats consecutius.

5. f. Paraules que es diuen per a insinuar alguna cosa molesta. Tirar puntades a algú.

6. f. Crescuda o pujada d'aigua de poca duració, en un riu o un torrent

7. f. ESPORT Acció de tirar-se un nadador a l'aigua de cap i amb els braços estesos i les mans juntes."

Així doncs trobem ja un ús esportiu directe en la sèptima accepció, com un forma de tirar-se, de capbussar-se, a l'aigua. Un exemple d'ús seria, "el nadador es va capbussar de puntada".

La nadadora de la foto es capbussa de puntada a la piscina.

Tot i això encara hi ha un ús esportiu més estés derivat de la primera accepció, "colp pegat amb la punta d'una cosa", el que en castellà es diria "patada". 

Per exemple, si pensem en el futbol, donem puntades de peu per colpejar el baló, o per extensió només "puntades", quan colpegem a la bola, car la colpegem amb el peu. Per extensió trobem que en moltes situacions si parlem només de "puntada" ens referim a "puntada de peu", la "patada" castellana, i és també el que passa en natació.

Així podem dir que per nadar bé tan important és la remada, o braçada, que fem amb els braços com la puntada, o cop de peus, que fem amb les cames. Parem atenció que també podem emprar "cop de peus" com sinònim. 

Una puntada seria per tant el moviment que fem en les cames a l'hora de nadar.

Podem trobar un exemple d'us en la publicacio d'esta rutina de natació per a principiants (2)

Altre exemple el trobem en esta publicació del diari Betevé, on el veterà Josep Claret, de 75 anys després de batre el rècord d'Europa de Papallona es lamentaba d'haver-se quedat a tan sols 9 dècimes d'assolir el rècord del món, li va sobrar "una puntada" (3)

 "Aconseguir un rècord té la seva importància, el que passa que jo intentava el rècord del món però m’he quedat a nou dècimes i em sap una mica de greu perquè no hi ha hagut cap braçada que em vingués bé a la paret. He hagut de fer la volta i una puntada. Si ho hagués clavat tot potser hauria batut el rècord del món, que està en 32.93."

 

A més encara podem especificar més el tipus de puntada segons l'estil de natació corresponent, així podem parlar de puntada de braça, crol, esquena o papallona com ara també cop de peu de braça, crol, papallona o esquena, o encara com peus de braça, crol, esquena o papallona. 

Etimològicament la paraula és un derivat de punta, que prové del llatí pŭncta amb el mateix significat. 

 

(1) Acadèmia Valenciana de la Llengua (2016). Diccionari Normatiu Valencià . València. Edita Publicacions de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.
(2) Clubs Dir. 15/05/2019. Dirbloc. Recuperat de https://www.dir.cat/blog/rutina-de-natacio-per-a-principiants/
(
3) Bertran David. 12/01/2019. betevé. Recuperat de https://beteve.cat/esports/campionat-natacio-master-hivern-2019/


Pots escoltar la secció a partir del minut 43:18

O en spotify: 

O vore el vídeo:

Vídeo

Comentarios

volver arriba