Menu

Paraules d'esport | Miércoles, 18 Marzo 2020 11:53

Ajornar

Ajornar

L'actualitat no sempre es presenta com ens agradaria i estos dies ve clarament marcada per la crisi del COVID 19. L’impacte ha estat també en el món de l’esport enorme i ha posat tristament de moda esta paraula: ajornament, o el verb ajornar.

I és que el maleït coronavirus a parat el món, tot l'esport està suspés o "ajornat" per a després de la crisi, parem atenció a esta paraula.

El Diccionari Normatiu Valencià arreplega el significat del verb ajornar, per cert, verb transitiu, per tant hem de "ajornar" alguna cosa, com "Deixar per a més tard, per a un altre dia, per a més avant.". Així podem "ajornar un partit de futbol, una carrera o qualsevol altre esdeveniment esportiu.

L'acció d'ajornar seria l' "ajornament".

En castellà es diria "aplazar". Cal recalcar que la paraula "aplaçar" existeix en valencià, però amb un significat diferent d'ajornar (1) "v. tr. Contractar (un operari)" o com a verb pronominal "Prendre, algú, possessió del seu lloc en el treball". 

Podem trobar un exemple d'ús en este article de nostresport: "La Carrera de les Empreses s'ajorna pel coronavirus"

 

 

Etimològicament el verb ajornar és un derivat de "jorn", paraula valenciana, i normativa, sinònima de "dia", sobre jorn esdevenen paraules com "migjorn" o el nostre cas "ajornar". Per la seua banda jorn és la forma substantivada en llatí vulgar de la paraula llatina "diŭrnu", és a dir, "diurn, de dia", i que significaria "dia". El jorn llatí a més de al valencià també passa a altres llengües llatines com "jour" en francés o "giorno" en italià.

En la secció "paraula del dia de l'AVL"(3) ens indiquen que antigament la paraula ajornar, només era per 'assenyalar el dia de fer alguna cosa', que curiosament era el significat primigeni que tenia la paraula castellana "aplazar" (derivada de "plaza" com el lloc on es feien les coses en lloc del dia, "jorn", com en valencià. 

(1) Acadèmia Valenciana de la Llengua (2016). Diccionari Normatiu Valencià . València. Edita Publicacions de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.
(2) La Carrera de les empreses s'ajorna pel coronavirus. Nostresport.com. 12/03/2020. Recuperat de https://nostresport.com/mas-deporte/carreras-populares/item/52747-la-carrera-de-les-emprese-s-ajorna-pel-coronavirus.html
(
3) Acadèmia Valenciana de la Llengua. 12/03/2020. Recuperat de https://www.avl.gva.es/web/publicacions/ajornar-2

Pots escoltar la secció a partir del minut 51:05

O en spotify:

O vore-lo en vídeo:

Vídeo

Comentarios

volver arriba