Menu

Paraules d'esport | Miércoles, 25 Marzo 2020 12:10

Prendre impuls / Prendre embranzida

Prendre impuls / Prendre embranzida

Estos temps de confinament són durs per a tots, sembla que ens recloem i fem un pas enrere, però tornarem, i el farem més forts. ¿Què formes trobem en valencià equivalents a l'expressió castellana "tomar carrerilla"?

El confinament provocat pel maleït COVID19 està parallitzant tot, ajornant la vida, tot es replega i les persones donem un pas enrere. Però este arreplegament, com en atletisme, ens servirà per  "prendre impuls" per anar més ràpid. Esta locució "prendre impuls" i anar més ràpids, més forts, millors. Esta expressió "prendre impuls" és una de les formes que podem gastar en valencià equivalents al castellà "tomar o coger carrerilla". Podem fer un pas enrere per prendre impuls!

Podem trobar un exemple d'ús en este tweet de Sergi Campillo, Vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana de l'@AjuntamentVLC 

Per tant encara que el significat siga equivalent a l'expressió castellana, la locució verbal "prendre impuls" en valencià roman fidel al significat primari de les seues paraules, com una forma de prendre, d'agafar, impuls, força per desenvolupar alguna cosa o afrontar una situació. Parem atenció a esta article del València CF "Tot el que has de saber del Real Valladolid vs València CF"(1)

Per últim,  trobem la locució adverbial "prendre impuls" al portal terminològic valencià (2) de l'Acadèmia valenciana de la llengua com una locució verbal utilitzada en algunes modalitas de pilota, "en pilota valenciana, en les modalitats de llargues, palma i joc europeu, córrer per a fer el traure amb més força".

La paraula "impuls" provindria etimològicament del llatí impŭlsu, amb el mateix significat.

Prendre impuls no és no obstant això l'única forma que podem trobar per expressar el significat que prendre força per emprendre una situació, també trombe la locució "prendre embranzida". La paraula embranzida vindria definida al DNV com: 

"1.f. Impuls o resolució amb què s'escomet una empresa o una acció.

2.f. Força o energia que s'aplica a algú o a alguna cosa perquè es moga o vença una resistència.

3.f. Velocitat adquirida."

Podem trobar un exemple d'ús en l'article "La gimnàstica rítmica s’instal·la amb èxit al Bon Pastor" del diari betevé (3)

 

Etimològicament la paraula embranzida té el seu origen probable en l'onomatopeia del moviment repteti d'un cos que pren impuls brandant-se (4) 

(1) Tot el que has de saber del Real Valladolid vs València CF. 21/12/2019. València CF. Recuperat de https://www.valenciacf.com/va/article/2065
(2) Portal terminològic Valencià. Acadèmia Valenciana de la Llengua. Recuperat de http://www.avl.gva.es/lexicval/ptv?paraula=prendre+impuls
(3) La gimnàstica rítmica s’instal·la amb èxit al Bon Pastor. 24/05/2019. Betevé. Recuperat de https://beteve.cat/esports/gimnastes-ritmica-cem-ae-bon-pastor/
(4) Diccionari Català-Valencià-Balear

Pots escoltar la secció a partir del minut 51:05

O en spotify:

O vore-lo en vídeo:

Vídeo

Comentarios

volver arriba