Menu

Paraules d'esport | Viernes, 21 Febrero 2020 11:40

Fanalet roig

Fanalet roig

Moltes vegades l'esport comporta un vessant competitiu, no ja contra tu mateixa, sinó competir contra altres esportistes en les categories individuals, o altres equips en les categories grupals. Això comporta que forçosament hi haja una classificació, i clar, algú hi ha de ser el primer, i algú hi ha de tancar-la...En ciclisme hi ha una expressió ben arrelada l'ús de la qual s'ha estés per altres disciplines, ¿com podem anomenar doncs a l'últim classificat d'una carrera ciclista o qualsevol altra classificació?.

Una de les formes més populars d'anomenar-lo seria la de "fanalet roig", o vermell, com més ens agrade. Com sempre podem cercar la paraula fanalet al Diccionari Normatiu Valencià i trobarem en la quinta accepció este significat esportiu contenint ja l'expressió "fanalet roig" (1) "m. ESPORT Últim equip d'una classificació". 

Però, ¿què és un fanalet?, de nou recorrem al DNV per vore les seus altres 4 accepcions

1.m. Fanal de paper, cel·lofan o plàstic, de colors, que servix com a element decoratiu en les revetles i festes.

2.m. pl. BOT. Fanal 4.

3.m. ETNOL. Meló d'alger buidat amb forats i dibuixos en la corfa on s'introduïx un ciri i que els xiquets porten en una desfilada nocturna que se celebra durant l'estiu en algunes localitats valencianes.

4.m. INDUM. Mànega curta del gipó del vestit tradicional de valenciana.

Cal dir que fanalet no és sinó el diminutiu de la paraula "fanal", que vendria definida com (1):

1.m. Aparell que servix per a il·luminar una via pública consistent en una font de llum que sovint s'instal·la en una caixa fixada en la paret d'un edifici o en un pal vertical.

2.m. Aparell de mà consistent en una caixa, generalment metàl·lica, amb una o més cares transparents, que conté una font de llum i que s'utilitza per a il·luminar, per a indicar una posició o per a fer senyals.

3.m. VEHICLE/NÀUT./FERROC. Llum que duen els vehicles, els vaixells o els ferrocarrils.

4.m. BOT. Planta herbàcia anual o biennal (Cardiospermum halicacabum), de fulles alternes tripartides de folíols serrats i amb corimbes de poques flors, blanques, i fruit en càpsula membranosa unflada, semblant a un fanalet, utilitzada en jardineria.

Fanalet roig és la forma valenciana d'anomenar el que en castellà dirien "farolillo rojo", lògicament fanal es diria "farola" en castellà i el seu diminutiu, "fanalet" seria el "farolillo" castellà.

Podem trobar molts exemples d'ús tant referits al ciclisme com ara ja a qualsevol altra disciplina esportiva, o fins i tot, qualsevol classificació:

a) "La lluita pel fanalet vermell del Tour de França pot ser tan aferrissada com la disputa pel mallot groc" arreplega esta articule de "La Vanguardia" (3)

b) o esta altra del diari Infobenissa "Juan Bautista Roselló, fanalet roig de la Milla Verda de Benissa" (4)

 

Però quin és l'origen d'esta expressió, per què anomenem fanalet roig a l'últim ciclista i per extensió al que tanca una classificació. Esta expressió es va popularitzar per la gran prova ciclista per etapes, el Tour de França, on deien "lanterne rouge" (5) al ciclista que finalitzava en última posició. Per la seua banda els francesos agafaren esta expressió imitant als ferrocarrils, recordem la tercera accepció de la paraula "fanal", referida al món dels vehicles, nàutica o ferrocarrils, com la "llum que duen els vehicles, els vaixells o els ferrocarrils". Així la "lanterne rouge" del tour de França agafà la idea del món del ferrocarril, on l'últim vagó portava un fanalet roig per indicar on acabava el comboi" . L'expressió va passar al nostre idioma com fanalet roig, i del "Tour de France" es va estendre per a la resta de proves ciclistes i disciplines esportives. 

Etimològicament la bonica paraula "fanal" prové de l'àrab fanār, amb el mateix significat (6)

 

(1) Acadèmia Valenciana de la Llengua (2016). Diccionari Normatiu Valencià . València. Edita Publicacions de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.
(2) Wikipedia. Recuperat de https://es.wikipedia.org/wiki/Farolillo_rojo
(3) Tinc la camisa negra. Rodez. 16 juliol 2017. La vanguardia. Recuperat de: https://www.pressreader.com/spain/la-vanguardia-catala-1a-edicio/20170716/283021169721528
(4) Juan Bautista Roselló, fanalet roig de la Milla Verda de Benissa. 12/07/2016. Infobenissa. Recuperat de http://www.infobenissa.cat/noticies/esports/juan-bautista-rosello-fanalet-roig-de-la-milla-verda-de-benissa/
(5) ¿De dónde surge llamar ‘farolillo rojo’ al ciclista que queda último en la clasificación?. López, Alfred. 20/07/2018. 20 minutos. Recuperat de https://blogs.20minutos.es/yaestaellistoquetodolosabe/de-donde-surge-llamar-farolillo-rojo-al-ciclista-que-queda-ultimo-en-la-clasificacion/
(6) Fanal. Diccionari Català-Valencià-Balear. Recuperat de https://dcvb.iec.cat/

Pots escoltar la secció a partir del minut 51,06:

O també en Spotify:

O vore-la en este vídeo:

Comentarios

volver arriba