Menu

Paraules d'esport | Viernes, 14 Febrero 2020 21:32

Mallot

Mallot roig de "La Vuelta" Mallot roig de "La Vuelta" Foto: La Vuelta

Són moltes les proves ciclistes per tota la Comunitat Valenciana, la resta d'Espanya i arreu del món. En moltes d'elles per identificar al ciclista líder de la general, o de la classificació per muntanya o per punts, el corredor porta una camiseta elàstica amb uns colors determinats. Eixa peça és el mallot, provinent de la paraula francesa "maillot" popularitzada per tot el món pel Tour de França. Parem atenció a les particularitats d'esta peça que també usem en altres esports.

Com sempre comencem cercant el mot al Diccionari Normatiu Valencià (1) on trobem dos accepcions

"1.m. INDUM. Peça de vestir elàstica i molt ajustada al cos, que s'usa en activitats com la dansa, la natació o la gimnàstica.

2.m. INDUM. Camiseta ajustada, generalment de material elàstic, que s'usa en la pràctica de certs esports, especialment en el ciclisme."

Certament totes dos accepcions són pròximes i equivaldrien per tant a un tipus de camiseta elàstica, ajustada, que s'utilitza en diversos esports, on potser siga el seu "ús ciclista" el més popular, encara que el trobem també per la gimnàstica natació o dansa.

És important remarcar que la grafia en valencià és diferent de la francesa "maillot", què és també com s'escriu en castellà. El seu plural seria "mallots" 

Etimològicament estem davant un gal·licisme prou recent prés de la paraula que en francés (2) utilitzen per anomenar les camisetes dels ciclistes. La popularització del ciclisme i sobretot de carreres com "El Tour de França" va introduir esta paraula al valencià. El significat de "maillot" en francés seria el mateix que en valencià, encara que no necesariament vinculat al món de l'esport, sinó també com un jersei.

En el Tour de França al líder de la prova se li vesteix amb una camiseta especial de color groc, el "maillot jaune", de l'extensió d'estos usos ciclista ha passat al valencià.

Podem trobar un exemple d´ús en este article de la versió en valencià del Levante EMV on ens expliquen justament perquè és groc el mallot del Tour de França (3)

 

I és que si atenem a esta explicació el color groc del mallot de líder del Tour de França és una tradició que prové de l'ans 1919, la 16a edició, quan la carrera tornava després d'haver-se aturat per la I Guerra Mundial. Es va triar eixe color per fer referència al patrocinador L'Acte, diari esportiu actualment anomenat L'Equipe i que es caracteritzava per eixe color. Va ser idea d'Henri Desgrange, el fonador del "Tour de France", motiu pel qual els dits mallots porten serigrafiats les inicials HD. El primer ciclista en enfundar-se la peça va ser Eugène Christophe després de guanyar la primera etapa entre Grenoble i Ginebra, però el guanyador final d'eixa edició del "Tour" va ser el  belga Firmin Lambot.

A banda del mallot groc característic dels líders del Tour de França, i de moltes altres proves ciclistes, també existeixen "mallots de líder" d'altres colors, com ara el rosa del "Giro d'Itàlia" o el "mallot roig de la "Vuelta a España" des del 2010. Així podem llegir en este titular de A Punt (4): "....Superman López recupera el mallot roig", és a dir que "Superman", Miguel Ángel, López va acabar com líder provisional eixe dia en l'etapa, per cert entre les castellonenques Onda i Mas de la Costa (a Llucena).

A banda dels "mallots de líder", dels diferents colors, existeixen altres "mallots típics", com ara el "mallot arc de Sant Martí" que porta a la foto el grandíssim Alejandro Valverde com distintiu de campió del món o el de diferents categories de cada prova. Així per exemple trobem

  • Mallot verd, al líder de la classificació per punts
  • Mallot de punts blaus (Volta a Espanya) o rojos (Tour de França) 
  • Mallot blanc el del millor corredor jove
(1) Acadèmia Valenciana de la Llengua (2016). Diccionari Normatiu Valencià . València. Edita Publicacions de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.
(2) Mallot. Diccionari Català-Valencià-Balear. Recuperat de https://dcvb.iec.cat/
(3) C.D. 27/06/2019. Per què és groc el mallot del Tour de França?.Levante EMV. Recuperat de https://val.levante-emv.com/tour-francia/2019/06/27/amarillo-maillot-tour-francia/1894397.html
(4) Eva Casañ.Valverde conquista la setena etapa de la Vuleta i Superman López recupera el mallot groc. À PUNT. Recuperat de https://apuntmedia.es/va/esports/poliesportiu/valverde-conquista-la-setena-etapa-de-la-vuelta-i-superman-lopez-recupera-el-mallot-roig

Pots escoltar la secció a partir del minut 50,09 en IVOOX:

O en Spotify:

O veure-la en el nostre canal de YOUTUBE:

Comentarios

volver arriba