Menu

Paraules d'esport | Jueves, 07 Mayo 2020 19:40

Corró

Corró

Que millor en esta època de confinament que recuperar una paraula que veiérem en el programa de ràdio de ja fa uns mesos vinculada al món del ciclisme, una ferramenta ideal per poder entrenar des de casa (#Quedatacasa), sense necessitat de moure's del lloc. I que a més es gasta molt sovint per calfar abans de les carreres, el corró.

 Un corró, sempre en masculí, ve definit al Diccionari Normatiu Valencià (1) com:

1. m. TECNOL. Cilindre sòlid de fusta, de metall, de pedra o d'una altra matèria dura, utilitzat per a aplanar, esclafar, arrossegar, enrotllar, reduir la fricció o estirar.

2. m. TECNOL. Cilindre de fusta o de metall que servix per a enrotllar els llistons o les cintes d'una persiana enrotllable i que porta solidaris els mecanismes que servixen per a enrotllar la cinta quan la persiana està abaixada.

3. m. TECNOL. Objecte o part d'una màquina, cilíndric o cònic, que servix per a enrotllar-hi alguna cosa, per a gravar o per a donar tinta a una forma d'impremta.

4. m. OFICIS Ferramenta per a pintar constituïda per un cilindre dur folrat de matèria absorbent que gira sobre un eix metàl·lic, el qual, encorbat convenientment, també servix de mànec.

5.ç m. ANAT. Regió lumbar del cos humà. 

En castellà es diria "rodillo" i, per tant el corró que utilitzem en ciclisme seria un "corró ciclista", això és una màquina que ens permet calfar, o entrenar, sense desplaçar-nos, per això podem també especificar i dir-li "corró de calfament", o "corró d'escalfament". De fet podem trobar justament "corró de calfament" al Portal Terminològic Valencià (2) que ens deixa la següent definició:

"m. ESPORT Aparell de suport d'una bicicleta proveït d'un o més corrons per a permetre a la roda posterior o a les dos rodes girar sense desplaçament del vehicle, usat en els entrenaments.

cast. rodillo de calentamiento

angl. driving roller

fr. rouleau d'entraînement"

L'aparell en qüestió porta un o més "corrons" (plural de corró) que van baix de la bicicleta per permetre girar a les rodes, o només la roda de darrere, de la bicicleta.

En este vídeo el grandíssim esportista paralímpic Ricardo Ten està escalfant en un "corró d'escalfament" abans d'enfrontar-se en duel al "diavolo" Chiapucci el  05/10/18 en la presentació de la Marxa Ciutat de València.

#ciclismo #mcv2018

 

Un sinònim de corró  podria ser la paraula "rodet"

Podem trobar un exemple d'ús en esta publicació http://www.horanova.cat/lesport-torna-als-carrers/ "...el ciclisme, un esport que aquests dies a casa s’ha hagut de limitar al tradicional corró d’escalfament" (3)

Etimològicament el Diccionari Català-Valencià-Balear (4) ens diu que "sembla derivat de córrer".

 

(1) Acadèmia Valenciana de la Llengua (2016). Diccionari Normatiu Valencià. València. Edita Publicacions de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.
(2) Acadèmia Valenciana de la Llengua (2016). Portal Terminològic Valencià.
(3) Nierga,Jordi. 05/05/20. L'esport torna als carrers. Hora Nova. Recuperat de http://www.horanova.cat/lesport-torna-als-carrers/
(4) Corró. Diccionari Català-Valencià-Balear. Recuperat de https://dcvb.iec.cat/

Pots escoltar la secció a partir del minut 50,09 en IVOOX:

O en Spotify:

O veure-la en el nostre canal de YOUTUBE:

Comentarios

volver arriba