Logo
Imprimir esta página
Paraules d'esport | Jueves, 16 Abril 2020 13:32

Desgavell

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

El món de l’esport és ràpid i apassionat, tal volta per això les decisions algunes vegades es prenen massa de pressa i més amb el cor que amb el cap. Com a conseqüència molt sovint trobem situacions rocambolesques, grans embolics que empastren un club o disciplina per anys. Males decisions a les quals no som capaços de trobar cap trellat, en definitiva "desgavells". Un mot este de "desgavell" que encara que no és estrictament esportiu el cert és que acompanya l'esport, i molt especialment el futbol i les seus polèmiques, des de sempre. Parem atenció a esta bonica paraula que pot ajudar-nos a definir este tipus de situacions, desgavell.

Comencem per sempre la nostra aproximació buscant el desgavell al Diccionari Normatiu Valencià (1), i en trobem dos accepcions:

"1. m. Despropòsit, cosa absurda. Això que pretenen és un desgavell.

2. m. Desorde complet, gran confusió. No saps quin desgavell hi ha sempre en aquella casa".

En castellà es diria follón, desbarajuste, desconcierto.

Dissortadament podem trobar molts, moltíssims exemples d'ús en l'àmbit esportiu, i ací a la Comunitat Valenciana no som cap excepció.  Com a mostra este article "La Copa de Mata"(2), on trobem

"En eixos moments, poca gent apostava pel triomf d'un equip que, entrenat per Ronald Koeman,  arribava a la final  immers en una greu crisi tant de joc com de resultats i amb un autèntic desgavell a nivell institucional." 

Un desgavell institucional ca València CF que sembla ha estat (quasi) sempre, encara que pareix que vullga superar-se dia a dia.

No és ni molt menys el València o els clubs valencians els únics que cometen "desgavells" en l'esport. LaLiga i les seues disputes constants amb la RFEF compten sense cap dubte també entre les seues especialitats la presa de decisions estranyes que ningú arriba a comprendre. Així  en el programa de nostresport ràdio del 08 d'abril 2020, el segon del confinament, on introduíem esta paraula, i també en el vídeo d'opinió del dia següent, parlàvem  del "desgavell dels horaris de futbol".(3) 

O encara aplicat al mercat de fixatges (4):

Etimològicament el mot és un derivat de gavella (5), d’on provindria el verb desgavellar i d'este verb, com a derivat postverbal format amb el prefix negatiu des-, el mot desgavell.

Per la seua banda si busquem la paraula gavella al DNV (1) en trobem tres d'accepcions: 

"1.f. Feix xicotet de blat o branquillons. 

2.f. Gran quantitat, muntó.

3.f. Capçana redona de palla que servix de coixí per a portar alguna cosa damunt del cap".

La paraula prové del gàl·lic gabella, amb el mateix significat.

(1) Acadèmia Valenciana de la Llengua (2016). Diccionari Normatiu Valencià. València. Edita Publicacions de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.
(2) Josep Bosch. 08/02/2020. La copa de Mata. Plaza Deportiva. Recuperat de https://plazadeportiva.valenciaplaza.com/la-copa-de-mata
(3) El desgavell del calendari de futbol. 08/04/2020. Nostresport.com. Recuperat de https://nostresport.com/opinion/editoriales/item/52955-el-desgavell-del-calendari-de-futbol.html
(4) Toni Padilla. 19/08/2019. A Espanya el mercat de fitxatges és un desgavell. ARA.CAT. Recuperat de https://www.ara.cat/esports/Espanya-mercat-fitxatges-desgavell_0_2292370779.html
(5) Gavella. Diccionari Català-Valencià-Balear. Recuperat de https://dcvb.iec.cat/

 Pots escoltar la secció a partir del minut 49,54 en IVOOX:

O en Spotify:

Comentarios

Te puede interesar

Lo último de JL Silvestre

Template Design © Joomla Templates GavickPro. All rights reserved.