Menu

Paraules d'esport | Lunes, 27 Abril 2020 14:37

Escanyagossos

Escanyagossos

Continuem navegant de cara a l'estiu i coneixem una paraula amb una forta sonoritat i una terrible composició, però que afortunadament a la mar la gastem amb un significat prou més edificant que la seua literalitat ens diria, escanyagossos

Esta paraula encara que normalment ve referida a la nàutica, no deixa de ser una corda amb un determinat tipus de nuc, i per tant també podem trobar-la amb un sentit gens esportiu. Si fem la recerca del mot "escanyagossos" al Diccionari Normatiu Valencià (1) hi trobem:

"1.m. inv. Corda llarga amb un nuc escorredor en un dels seus extrems.

2.m. inv. NÀUT. Cap llarg, amb un nuc escorredor, utilitzat per a agafar objectes submergits."

Per apropar-se més al seu significat podem buscar-la també al Vocabulari Nàutic (2) on trobem:

"Corda llarga amb un nuc escorredor en un dels extrems que s'utilitza per a agafar objectes que han caigut a l'aigua".

Cal remarcar que es tracta d'una paraula en masculí i plural invariable, és a dir sempre en direm escanyagossos i mai  trobarem escanyagos en singular, o escanyagossa/gosses en femení, tal com també succeeix en castellà, on es diu ahorcaperros.

La construcció d'esta paraula possiblement siga tan terrible com sona. Es tracta d'una paraula composta, és la suma dels lexemes escanya i gossos. Gossos, ja sabem, fa referència a l'animal domèstic que sempre ens acompanya però que alguns malvats de vegades busquen camins per a desfer-se, i un d'eixos camins sols ser l'escanyament. Així, si cerquem el verb escanyar (1) trobem:  

1.v. tr. i pron. Ofegar (a algú o algun animal) per compressió o obstrucció de la gola. El va escanyar amb un cinturó. Es va engolir una espina de peix, i quasi s'escanya.

2.v. tr. Privar momentàniament de respiració per compressió o obstrucció de la gola. Diu que la corbata l'escanya.

3.v. pron. Tindre la respiració suspesa momentàniament per compressió o obstrucció de la gola. Si no bec, m'escanyaré de set.

4.v. pron. Desgargamellar-se. No t'escanyes, no et pot sentir.

5.v. tr. i pron. Comprimir (alguna cosa) en un dels seus punts. La carretara s'escanya al final del pla.

6.v. tr. Imposar (a algú) condicions excessivament oneroses. La crisi escanyava els agricultors.

7.v. tr. Prestar diners (a algú) amb gran usura.

Amb l'esmentada "etimologia" resulta fàcil esbrinar que també es el tipus de nuc escorredor que es pot gastar per les forques, per compondre el dogal.

Afortunadament, al món de l'esport almenys, utilitzarem esta paraula per anomenar este tipus de corda amb un corredor a la fi que ens permeta arreplegar coses, o salvar persones, de la mar. 

Podem trobar un exemple d'ús en esta piulada del museu de la pesca de Palamós, que ens dona una versió més amable de l'origen del mot:

O a la web del mateix museu, on a més, ens ensenyen com fer-ho (3):

Este nuc és un dels més comuns i importants de la mar, i tots els grumets que s'inicien haurien d'ensenyar-se a fer-ho. 

(1) Acadèmia Valenciana de la Llengua (2016). Diccionari Normatiu Valencià. València. Edita Publicacions de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.
(2) Vocabulari nàutic. València 2007. Acadèmia Valenciana de la Llengua.
(3) Museu de la pesca de Palamós. Escanyagossos. museudelapesca.org. Recuperat de https://museudelapesca.org/projecte-cultural-museu-pesca-palamos/exposicions-temporals/nusos-mariners/escanyagossos.html
(4) Llaüt. Diccionari Català-Valencià-Balear

 Pots escoltar la secció a partir del minut 72,35 en IVOOX:

O en Spotify:

Comentarios

volver arriba