Menu

Paraules d'esport | Domingo, 10 Mayo 2020 18:01

Monoplaça

Monoplaça

No deixem el volant i continuem damunt d'un bòlid. L'automobilisme presenta multitud de models de cotxes, però sense cap dubte les estreles són els monoplaces. Aprendrem més.

Com podrem endevinar estem parlant d'un tipus de vehicle que només compta amb una plaça, la del pilot. La mateixa paraula està composta pel prefix mono, que prové de l'antic grec μόνος (monos) amb el sentit d'un, únic, només un... i plaça, que en la seua quarta accepció indica: "f. Lloc assignat a una persona. No queden places lliures en l'autobús."

El Diccionari Normatiu Valencià (1) el recull així: "adj. i m. VEHICLE Que disposa (un vehicle) d'una sola plaça. Pilota un monoplaça".  Cal remarcar que indica es tracta d'un adjectiu, tot que sovint el trobarem substantivat i podrem vore construccions com "El monoplaça de Nerea Martí", o "sempre he somiat a pujar a un monoplaça", evidentment en estes frases monoplaça substitueix a "vehicle monoplaça".

Un monoplaça per tant no cal que siga un cotxe, sinó que qualsevol vehicle que només dispose d'una plaça, com ara una motocicleta, una bicicleta, un kart o un avió, que també en seria. A més com que només hi ha lloc per un els monoplaces són pilotats per eixa mateixa persona. 

No obstant això quan parlem de monoplaces quasi exclusivament s'estem referint a l'automobilisme i més concretament als cotxes de competició. Este terme per distingir els cotxes de competició, de carreres, d'una plaça als de dos s'usa des de 1927 (2) per a distingir els cotxes de competició d'una sola plaça dels de dos places, biplaces. Fins a 1924, la reglamentació internacional de l'automobilisme imposava que cada cotxe -inclosos els de Gran Premi- fora de 2 places: una per al pilot i l'altra per al mecànic o segon pilot.

En 1925 i 1926 van ser encara obligatòries les 2 places, encara que s'admetia una sola persona a bord i va ser a partir de 1927 quan es va permetre la participació als Grans Premis dels monoplaces, que ràpidament substituïren als biplaces. De fet des dels anys trenta, els cotxes de Fórmula són tots monoplaces. 

Per tant l'ús general que li donem a la paraula monoplaça és per referir-nos als automòbils de competició, que poc tenen a vore amb els cotxes del carrer. Són extremadament aerodinàmics (3) i reduïts, actualment molt baixos, amb grans alerons i els neumàtics generalment a l'aire (no coberts) i molt grossos.

Sens dubte la disciplina reina dels monoplaces i de tot l'automobilisme és la Fórmula 1, encara que hi existeixen multitud de disciplines automobilístiques de monoplaces com la Formula 3,  la W-Formula exclusivament femenina on competeix la valenciana Nerea Martí, o la cada volta més popular E-Formula amb monoplaces elèctrics.

Com a exemple d'ús portem esta notícia d'À Punt, quan el pilot asturià Fernando Alonso va anunciar la seua retirada de la Fórmula 1, encara que enguany ha anunciat que torna per la pròxima temporada. (4):

Fernando Alonso abandona la Fórmula 1

"....Després de tornar a passar per Renault i pilotar per a Ferrari tornaria a McLaren en 2015, on el rendiment del seu monoplaça no va tindre els resultats que esperaven. L'asturià ocupa la novena posició en el Campionat del Món quan encara falten nou grans premis per al final de la temporada 2018 de Fórmula 1."

  

(1) Acadèmia Valenciana de la Llengua (2016). Diccionari Normatiu Valencià. València. Edita Publicacions de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.
(2) Motor Giga.
Monoplaza. Recuperat de https://diccionario.motorgiga.com/diccionario/monoplaza-definicion-significado/gmx-niv15-con194863.htm
(3) Wikipedia. Monoplaza. Consultat el 10/05/20. wikipedia.org. Recuperat de https://es.wikipedia.org/wiki/Monoplaza
(
4) À punt. Adam, Isabel. 14/08/2018. ernando Alonso abandona la Fórmula 1. Recuperat de: https://apuntmedia.es/es/esports/poliesportiu/fernando-alonso-abandona-la-formula-1

 Pots escoltar la secció a partir del minut 46:43 en IVOOX:

Spotify (46'43''):

 O al nostre canal de you tube:

O visitar el programa al nostre diari pinxant ací.

Comentarios

Te puede interesar

volver arriba