Menu

Paraules d'esport | Lunes, 25 Mayo 2020 16:51

Embragatge

Foto: Un diabètic en el Dakar Foto: Un diabètic en el Dakar

En el programa de nostresport ràdio emés el passat 20 de maig del 2020 hem entrevistat al pilot valencià Dani Albero. Ell, com molt d'altres ens ha contat els patiments i esforços que comporta participar en una prova tan exigent com el ral·li Dakar i com, un dels principals problemes que tots deuen afrontar són les avaries del motor, i entre elles, de l'embragatge. Coneguem més d'este mot.

Com sempre, la primera parada en la recerca d'informació passa per consultar el Diccionari Normatiu Valencià (1) on trobem dos accepcions:

"1.m. MEC. Embragament.

2.m. MEC. Mecanisme d'acoblament temporal que permet assegurar la comunicació de dos òrgans giratoris coaxials per a efectuar, o per a interrompre, la transmissió del moviment i del parell de forces de l'un a l'altre."

 I si consultem el mot "embragament" en trobem "m. MEC. Acció d'embragar".

Així doncs podem vore com este substantiu potser dos coses, d'un costat l'acció d'embragar, és a dir  "Fer que el moviment d'una part (d'un mecanisme) es comunique a una altra, per mitjà del desplaçament d'un òrgan de transmissió" (1) i d'altra el mecanisme que fa que el motor dels vehicles, o altres aparells, embrague.

Però atenció, que també en el vocabulari nàutic (1) podem embragar sense necessitat de cap motor. I és que per la mar embragar seria "Passar una braga (al voltant d'una càrrega)" o bé "lligar (una cosa) amb cordes".  La braga a què fem ací referència seria un "tros de cable o de cadena amb els dos extrems units, que es passa al voltant de la càrrega per hissar-la (en castellà braga)(2).

Però tornem al món del motor,  en castellà diríem "embrague" per l'embragatge, i en valencià cal parar atenció a utilitzar-lo correctament: 

  •  Exemple d'ús incorrecte: Per tal d'explicar els problemes patits durant l'edició 2019 del Dakar, Dani ens explica que "va tindre un percanç (seria contratemps) amb l'embrague a les nou de la nit". Podem escoltar a l'entrevista que li vàrem fer el passat 19 de maig ací: 

  • Exemple d'ús correcte: El que trobem a esta notícia d'À punt en la que ens parlen del mateixos problemes que va patir Dani amb l'embragatge en la seua participació en el Dakar 2019. (3)

"Per la seua part, el primer diabètic que participa en el ral·li més exigent del món, Dani Albero, ha hagut de reparar l'embragatge de la moto que va perdre just en arribar a la meta el primer dia. Abans de començar aquesta segona etapa, el pilot ha penjat en les xarxes socials un vídeo on fa una volta pel campament per a donar a conéixer l'estat en què viuen els participants".

 

(1) Acadèmia Valenciana de la Llengua (2016). Diccionari Normatiu Valencià. València. Edita Publicacions de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.
(2) Vocabulari nàutic. València 2007. Acadèmia Valenciana de la Llengua.

(
4) À punt. Casañ, Eva. 08/01/2019. Barreda consolida el lideratge en motos en el Dakar. Recuperat de: https://apuntmedia.es/es/esports/poliesportiu/barreda-consolida-el-lideratge-en-motos-en-el-dakar

 Pots escoltar la secció a partir del minut 52:30 en nuestro canal de IVOOX:

Spotify:

 O al nostre canal de you tube:

O visitar el programa en nostresport.com de nostresport radio.

Comentarios

volver arriba