Menu

Paraules d'esport | Martes, 26 Mayo 2020 22:21

Ala

Ala

Al programa de ràdio del 20 de maig de nostresport parlàvem amb l'olivera Irene Garí després de conéixer-se que no continuarà en el València Bàsquet. La jugadora, que era una de les capitanes de l'equip, ens conta les seues sensacions i plans de futur, i és que la jugadora de la Safor ha sigut una de les peces clau dels últims anys del València Bàsquet i deixa un buit important. Irene juga com ala. En Paraules d'esport parem atenció a esta paraula que utilitzem per designar una posició del bàsquet.

Com sempre encetem la nostra pesquisa revisant el significat del mot al Diccionari Normatiu Valencià (1), on hi trobem un fum d'accepcions, fins a trenta-una entrades!, però només una referida al món de l'esport, al tretze:

"13. f. ESPORT En futbol, en bàsquet i altres esports, extremitats de la línia de jugadors".

Per tant estaríem davant un ús per designar una posició dels jugadors al terreny de joc en un esport. Un significat, el d'ala, per a designar una ubicació geogràfica que de fet no només la trobem al món de l'esport, sinó que també a altres com el militar. Tal com es recull en la següent accepció:

"14.f. MIL. Dreta o esquerra d'un cos, d'un exèrcit o d'una esquadra".

De fet totes dues accepcions potser siguen usos metafòrics de la primera accepció que ens dona el diccionari, i de segur la més estesa, que és ala com l'extremitat que gasten les aus per volar:

"1.f. ANAT./ZOOL. Extremitat toràcica o apèndix que utilitzen per a volar certs animals, com ara les aus i els insectes adults. La cigonya batia les ales. Les ales d'una mosca. Una palometa amb les ales esteses."

Com que les ales es troben als laterals, equivalents a les nostres també extremitats, els braços, potser d'ací haja derivat el seu ús per designar una ubicació lateralitzada. 

Però tornem al nostre ús esportiu, com hem vist, tot i que moltes vegades ens referim a una ala com una posició del bàsquet es tracta de fet d'un mot que gastem per designar les posicions als laterals dels terrenys de joc de qualsevol esport d'equip, handbol, futbol, hoquei, i per suposat bàsquet.

Cal remarcar que esta paraula és un substantiu femení, per tant, el jugador que juga per l'ala és una, encara que siga un home, o un aler.

A l'esportista que juga d'ala, és a dir pel costat, també podem dir-li aler, seria un sinònim d'ala. En castellà utilitzen la mateixa paraula, ala o alero.

I com que al programa de ràdio incloíem una part de l'entrevista, en valencià, que vàrem fer a la Irene Garí, podem compondre un exemple d'ús molt evident dient "L'ala valenciana Irene Garí abandona el València Bàsquet".

Trobem un altre exemple d'ús del mot aler, també referit a Irene Garí, a la web del València Bàsquet, on el huit d'abril, des del dur confinament, entrevistaven a l'ala d'Oliva i escrivien: (2)

"L'aler valenciana, natural d'Oliva, se sotmet al test de preguntes i respostes. Parlem de sèries, llibres, pel·lícules, viatges, entreteniments… És hora de conéixer una mica millor a Irene Garí!

Si ens circumscrivim al món del bàsquet l'aler normalment juga com a "tres", que en anglés anomenarien small forward, i el pívot o "aler-pivot" com a quatre.   

Fons: viquipèdia. Domini públic

Com curiositat deixem com anomenen les posicions del bàsquet en anglés, on curiosament als alers els diuen forwards, davanters, distingint entre el baix, el nostre ala, i el que seria aler alt, el power forward, el nostre ala-pivot o quatre.

Fons: wikipedia. Domini Públic

I no deixen de tindre part de raó els americans, que per això són els creadors d'este esport, i és que els alers normalment són més baixos, ràpids i potents que els alers-pivot o pivots, la seua funció és fer punts, acostumen a ser dels màxims anotadors dels equips i agafar el segons rebots a més aprofitar la seua corpulència i agilitat per ajudar en la defensa.

 Alers famosos són o han sigut Lebron James, Larry Bird, Kevin Durant o a casa nostra Fernando San Emeterio, Roman Sato o Víctor Claver (quan hi era!)

 Etimològicament la paraula ala prové del llatí ala amb el significat donat per les extremitats de les aus i altres animals voladors.

 

(1) Acadèmia Valenciana de la Llengua (2016). Diccionari Normatiu Valencià. València. Edita Publicacions de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.
(2) Valencia Basket
. 08/04/2020. 1 minut amb Irene Garí: “No podria viure sense la gent, i més ara”. Recuperat de: https://www.valenciabasket.com/?p=noticias&noticia=6458&lang=val

 Pots escoltar la secció a partir del minut 52:30 en nostre canal de IVOOX:

Spotify:

 O al nostre canal de you tube:

O visitar el programa en nostresport.com de nostresport ràdio.

Comentarios

volver arriba