L’edició XXII dels Premis al Mèrit Esportiu ja té guanyadors. El jurat responsable de valorar les candidatures ha donat a conéixer el nom d’esportistes, clubs i entitats que rebran la distinció de l’Ajuntament de València.
Els guardons premien els millors resultats esportius reeixits durant l’any precedent, en este cas, el 2021. Així mateix, també reconeixen la labor en favor de l’esport d’entitats o mitjans de comunicació.
La regidora d’Esports de l’Ajuntament de València, Pilar Bernabé, ha comentat que “un any més València premia als seus millors esportistes, les millors i els millors esportistes de la ciutat de València. I també a les entitats o clubs que han contribuït a promocionar l’esport, tant l’esport base com l’esport de competició, aquells clubs i esportistes que també han portat el nom de València a qualsevol part del món però per descomptat, també als nostres xiquets i xiquetes que s’han educat i que s’estan educant en els valors de l’esport”.
L’acte de lliurament dels Premis al Mèrit Esportiu tindrà lloc dilluns que ve 27 de juny en la Sala d’actes del Complex Esportiu Cultural Petxina.
Esport d’alt nivell
El guardó més important dins dels Premis, el d’esportista més destacat, ha sigut en esta edició per a Carlos Domínguez Capilla, jugador de frontenis que ha contret com a mèrits ser esportista d’alt nivell, infermer i estudiar al mateix temps Medicina mentre aconseguia ser medalla d’or en el campionat d’Europa i medalla d’or en la Copa del Món.
En categoria femenina, la guanyadora ha sigut Tamara Icardo Alcorisa, jugadora de pàdel que ha sigut Campiona d’Europa i del Món amb la Selecció Espanyola en 2021, així com vencedora de dos tornejos del World Pàdel Tour, a Santander i València.
Respecte als esportistes amb discapacitat, el jurat ha triat al futbolista Sergio Alamar i l’atleta Elena Latre com els més destacats de 2021. Alamar va ser present en els Jocs Paralímpics de Tòquio, mentre que Latre va ser or en pes, plata en disc i bronze en javelina en el Campionat d’Espanya d’atletisme per comunitats autònomes i or en javelina i plata en pes en el Campionat d’Espanya Liberty Promeses paralímpiques d’atletisme.
En la categoria del club o equip esportiu més destacat, el Club Antares ha sigut triat triat pel jurat com a mereixedor del premi per la seua participació en Campionat d’Espanya amb 50 gimnastes, obtenint 4 campions d’Espanya, 2 subcampions d’Espanya, 3 tercers llocs en la general i 47 medalles en aparells.
En el fet esportiu o millor resultat a nivell internacional, s’ha decidit premiar al València Basket per haver sigut campió de l’Euro Cup Women i Supercampió d’Europa (SuperCup Women).
Finalment, el reconeixement a la trajectòria esportiva més destacada ha sigut per a Vicente Safont, per la seua reeixida carrera com a esportista i mestre convertint-se en una referència en el món de l’esgrima, collint des de l’any 1998: 51 medalles en Campionats d’Espanya, 7 campionats d’Espanya en la modalitat sènior categoria ore equips, 15 medalles d’or en els Campionats d’Espanya individual sènior, 30 medalles en Campionats d’Espanya i haver format a 8 tiradors i tiradores sènior en l’equip nacional en Campionats del món, 2 tiradors olímpics en cadira de rodes, 2 tiradors preolímpics sènior i 8 tiradors júnior i cadets internacionals.
Esport escolar
Els guardons també reconeixen a les i els esportistes en edat escolar. Enguany, el jurat ha dictaminat que el triatleta Pablo Martínez, obtinga el Premi a l’Esportista en Edat Escolar més destacat per ser campió del Món de Triatló d’hivern en el grup d’edat 16-19, així com haver estat en el podi en tres categories del campionat d’Espanya. El jurat ha decidit també entregar la plata a Carlos Espí del Real Club Nàutic de València pels seus èxits en el campionat d’Europa i del Món. El bronze ha sigut per al gimnasta Cherwin Soriano, que amb només 8 anys va guanyar el campionat d’Espanya de Base 1 i va aconseguir 5 medalles en aparells.
En categoria femenina, el premi a la millor esportista escolar és per a la triatleta Sara Moreno, que va ser campiona d’Espanya per relleus mixtos i en seleccions autonòmiques, així com subcampiona d’Espanya de duatló. La de plata és per a la regatista Blanca Ferrando, que va guanyar totes les proves autonòmiques Sub-13 Femenina, va rostir com a absoluta femenina, i va guanyar el Campionat i la Copa d’Espanya. A més, es va classificar per al Campionat d’Europa de Optimist, sent la participant més xicoteta i finalitzant en la posició 12. La menció de bronze és per a la gimnasta Violeta Bacigalupo, campiona d’Espanya infantil.
Per part seua, el club Gym-Val ha sigut triat com el club esportiu en Edat Escolar més destacat pel seu ascens a Primera Divisió Lliga Iberdrola, amb dues gimnastes classificades com a 1a i 2a en classificació individual en Segona, així com diversos èxits en el Campionat d’Espanya i Autonòmic. El Real Club Nàutic de València ha rebut una menció de plata i el Club Beisbol Astres de bronze.
En l’entitat que més ha donat suport a l’Esport en Edat Escolar, el guardó ha sigut per al Club Esportiu Zafranar, pels seus 25 anys realitzant una labor educativa, social i esportiva en el districte de Patraix.
Dins del mateix àmbit, l’esportista amb discapacitat més destacada ha sigut Andrea Yuste, atleta adaptada que va aconseguir un or i dues plates en el Campionat d’Espanya
Liberty Promeses paralímpiques atletisme i dos ors i una plata en el Campionat d’Espanya FEDC de menors.
Esport popular
En esta edició, els Premis al Mèrit Esportiu han pogut tornar a premiar a l’esport popular després d’estar deserts l’any passat a causa de la quasi inexistent pràctica esportiva popular durant 2020. El Jurat ha decidit que l’Esportista Popular Més Destacat siga enguany Llorenç Miralles, president del Club Esportiu Urbans i vinculat a l’esport urbà València des de 1994. Ha assessorat en la construcció de parcs de skate a la ciutat de València en els últims anys i és organitzador d’esdeveniments de skate des de fa dues dècades. L’Esportista Popular Més Destacada han sigut les bessones Ana i Carmen Amaro, dues de les cares més conegudes de l’atletisme popular valencià amb més de dues dècades de participacions en carreres a la seua esquena acumulant nombrosos podis.
La Trajectòria Esportiva Més Destacada en l’Esport Popular ha sigut reconeguda en aquesta edició a Vicent García San Rafael, ideòleg del Circuit de Carreras Populares de la Ciutat de València en la seua creació i concepció, participant activament des de llavors com a assessor i coordinador d’aquest. Acumula més de 175 proves dirigides com a director de carreres populars i, a més, ha participat com a atleta en més de 950 proves des de 2001.
Quant a l’Equip Més Destacat en l’Àmbit de l’Esport Popular, enguany es reconeix la labor de Sanus Vitae, que va estar activa diàriament en xarxes socials durant la pandèmia i de manera gratuïta per a la població. L’entitat treballa per a ajudar a l’esportista amateur, format per preparadors/as físics, nutricionistes i altres professionals, oferint classes gratuïtes a l’aire lliure.
Voluntariat esportiu
Dins d’esta categoria, Antonio José Asensio i Teresa Henares s’han alçat amb el premi a la voluntària i el voluntari més destacat, respectivament. Asensio porta un total de 80 esdeveniments fins a desembre de 2021, i participa des que es va inscriure en l’Oficina del Voluntariat Esportiu de València. Henares, pel seu costat, forma part del grup de bicivoluntaris i ha participat en un total de 125 esdeveniments fins a desembre de 2021.
La Fundació Diagrama ha sigut premiada com l’entitat que més ha donat suport al moviment del voluntariat esportiu pel suport a menors en risc d’exclusió social i participació de manera activa al voluntariat esportiu en els diferents esdeveniments de Triatló a la ciutat de València.
Altres àmbits relacionats amb l’esport
Els Premis al Mèrit Esportiu guardonen a més a aquells mitjans de comunicació i periodistes que difonen la realitat esportiva de la ciutat de València. En este cas, es premia en la categoria de Mitjà de Difusió que més i millor secunda i difon la realitat esportiva de la ciutat a Yosoynoticia.es per fer visibles els esports que no ixen en altres mitjans.
A més, en esta edició també s’ha premiat a l’entitat no esportiva que més ha promogut l’esport. Segons el veredicte del jurat, CocaCola Europacific Partners és la mereixedora de la distinció per fomentar hàbits de vida saludables i relacionats amb la pràctica esportiva. Coca-Cola és patrocinador de les principals entitats i activitats esportives del territori i secunda i patrocina grans cites com València Ciutat del Running, la Mitja Marató i la Marató Trinidad Alfonso EDP, també fa costat a la Fundació Esportiva Municipal i el seu Circuit de Carreras Populares, o la carrera 10K València Ibercaja.
El València Club d’Halterofília ha sigut reconegut en la categoria d’Entitat Esportiva que més ha promogut la igualtat de gènere en treballar en la categoria femenina des de la base en la promoció d’halterofília infantil, passant per les categories juvenils, júniors, sèniors i màster, amb molt bons resultats a nivell regional i nacional.
Premi Amorós al Mèrit Esportiu
Finalment, el Premi Amorós al Mèrit Esportiu Ciutat de València ha sigut concedit a Francisco Fenollosa “Paquito”, President d’Honor del Llevant UD, que porta com a soci granota 71 anys i és directiu des de fa més de dues dècades.