Tota la pilota en una única estructura. La Federació de Pilota Valenciana va donar a conèixer el nou projecte de gestió global de la pilota valenciana a partir de l’1 de gener de 2024. Tots els estaments del nostre esport -jugadors i jugadores, trinquets i trinqueters, home bo / dona bona, entrenadors, tècnics, clubs i escoles, modalitats, nivells, instal·lacions…- s’organitzaran a partir del pròxim any sota l’empar de la Federació.
«Este projecte naix per atendre les demandes dels diferents estaments de la pilota perquè es necessitava un canvi de gestió. El punt fort d’aquest nou model de gestió és la participació d’eixos estaments en la presa de decisions i un nou impuls en imatge i comunicació», va explicar el president de la FPV, Vicent Molines.
Els jugadors professionals d’escala i corda i raspall comptaran amb contracte federatiu. Les competicions tornaran a tindre oficialitat i donarà la condició d’esportista d’elit als que reunisquen els mèrits necessaris. En total, seran 93 els jugadors i jugadores amb contracte professional i elit.
La nova etapa estarà caracteritzada per l’estabilitat i l’atenció pròxima, amb seguiment d’entrenaments físics i tècnics, valoracions i criteris objectius.
Quant a l’àrea de Rendiment -abans anomenada Tecnificació- els i les 187 alumnes es distribuiran per etapes -perfeccionament, especialització, tecnificació i acompanyament-.
Pel que fa als clubs i escoles, quantificats en ells 2.278 esportistes, una de les gran novetats és la unificació dels calendaris. De la base a l’elit, les competicions per modalitats, tant masculines com femenines, tant professionals com de rendiment i clubs fins el nivell infantil, arrancaran i es tancaran al mateix moment, amb l’objectiu d’establir vincles dels professionals amb els clubs i escoles. A més, es faran jornades conjuntes professionals femenines i masculines.
Les lligues es jugaran de gener a abril. Maig i juny seran els mesos dels individuals, mentre que les copes es disputaran de setembre a desembre. Les competicions atorgaran puntuació per als diferents rànquings atenent a la seua importància: l’Individual serà la més valuosa, seguida de la Lliga, la Copa i els Trofeus Mestres/Mestresses, encara que no només es tindran en compte els resultats esportius, sinò que s’atendrà també a una àmplia sèrie de variables.
Les competicions professionals recuperaran la possibilitat d’enfrontar a parelles contra trios. Altra de les pretensions és organitzar desafiaments especials periòdicament que resulten atractius per al públic.
Respecte de l’àrea de comunicació, es posarà en marxa la nova pàgina web, amb resultats en directe i una nova plataforma de seguiment i control. Disposarà, a més, d’una nova estructura, per modalitats, competicions, categories i nivells, participació i el projecte ‘Mou la pilota’. També destaca el pla de comunicació, imatge i patrocini d’acord a les necessitats de jugadors i jugadores professionals.
Els trinquets es classificaran segons les seues condicions en tres categories, on guanyarà rellevància la figura del trinqueter. A més, s’activarà un comitè de trinqueters.
D’altra banda, el Comitè Professional promourà la participació de tots els estaments de la pilota. Hi haurà comissions d’escala i corda, raspall masculí i raspall femení i de trinqueters. Es pretén també que jugadors i jugadores participen al comitè i a la comissió i tinguen capacitat de decisió i associació.
A més a més, la Federació de Pilota Valenciana, amb el nou model de gestió, treballa sense descans per la signatura dels acords necessaris amb les diverses entitats en favor del foment del esport autócton, des d’una perspectiva global, que té com a objectiu la millora constant dels jugadors i jugadores professionals i del nostre esport.
La posada de llarg de tot el projecte tindrà lloc el 9 de gener al CaixaFórum de València, on es presentaran les lligues d’escala i corda i raspall, els primers campionats de l’any, en el qual tots i totes, professionals i amateurs, començaran a jugar d’acord a aquest nou projecte de la FPV.