“Volem que el Trinquet Pelayo siga un referent cultural de la ciutat de València a més de la catedral de la pilota”. Amb estes paraules ha definit el president de la Fundació per la Pilota Valenciana, Josep Maria Catalunya, la filosofia del projecte ‘Espai cultural Pelai’, que ha estat presentat este dissabte al mateix trinquet de la capital
La presentació ha començat recordant que, si el Trinquet Pelayo continua obert, és gràcies a la intervenció del mecenes de la pilota, José Luis López, que el va adquirir a finals de l’any 2015 per a evitar el seu tancament definitiu. I des que la Fundació es va fer càrrec de la gestió del trinquet es va considerar que un recinte tan emblemàtic podria acollir altres esdeveniments a més dels estrictament esportius, de manera que el Trinquet Pelayo es convertira en una porta d’introducció de l’esport de la pilota valenciana a altres sectors i col·lectius de la societat.
La cultura serà l’eix central del projecte i d’ací el nom ‘Espai cultural Pelai’. Este mateix dissabte s’ha presentat l’obra ‘Reis del Món’, de Sebastià Alzamora, i fins que acabe l’any es presentaran també els llibres ‘La memòria recuperada’, ‘Colp a colp’ i ‘Anècdotes i curiositats de la pilota valenciana’. A més a més, està prevista la representació de l’obra de teatre ‘Cavallers’, actuacions que es duran a terme gràcies a la col·laboració amb la Càtedra de la Pilota.
No solament això i també gràcies, una altra la col·laboració, en este cas amb el Museu de la Pilota del Genovés, s’aprofitaran els diferents espais del trinquet per a realitzar exposicions, alguna permanent i unes altres eventuals.
Un altre dels objectius del projecte ‘Espai cultural Pelai’ és recuperar les visites dels centres educatius. “A més hem demanat a l’Ajuntament de València que ens cedisquen en les instal·lacions del Parc Central una part per a fer exposicions, de manera que els xiquets i xiquetes dediquen tota una jornada a l’esport de la pilota valenciana alternant el trinquet amb la visita a l’exposició”, ha assenyalat Josep Maria Catalunya.
Així mateix, “volem introduir el Trinquet Pelayo en el circuit turístic de València i ja hem tingut converses amb l’alcalde Joan Ribó. La intenció és donar a conéixer el nostre esport als visitants que arriben a la ciutat. També hem proposat convertir en zona de vianants els voltants del trinquet i que en eixe espai del carrer Pelai estiguen les estàtues de les llegendes de la pilota”, ha afegit Catalunya.
En la presentació del projecte ‘Espai cultural Pelai’ també ha participat la secretaria autonòmica de Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, Raquel Tamarit. “La pilota és de les coses més importants que ens identifiquen a tots els valencians. Esta iniciativa apunta cap a la sostenibilitat, és a dir, que este espai estiga viu. Apostar per fer cultura ací és una magnífica idea per a dinamitzar-lo encara més. Açò és la catedral de la pilota i la seua raó de ser, però al projecte que vol compaginar cultura i pilota, hem de donar-li suport. Des d’ací el compromís de la Generalitat perquè tire endavant ‘Espai cultural Pelai’, ens oferim a ajudar en l’agenda”, ha dit Tamarit.
Una altra de les participants en la presentació ha estat la regidora d’Esports de l’Ajuntament de València, Pilar Bernabé. “La Fundació es va crear per a difondre, conservar i promocionar el gran patrimoni de la pilota, que són els jugadors, que duen al nostre esport al més alt. Però el patrimoni de la pilota va més enllà; és la identitat del poble valencià. I el Trinquet Pelayo també forma part del patrimoni dels valencians i de la nostra cultura. Hem d’agrair a José Luis López que no desapareguera i amb ell treballarem perquè Pelayo estiga viu, perquè continue sent un referent de l’esport dels valencians i a més de la nostra cultura”, ha manifestat Bernabé.